Objavte inú tvár Chorvátska: po stopách Winnetoua

Filmová klasika z Ameriky je v skutočnosti dielom nemeckých filmárov v Chrovátsku. Objaviť miesta Apačov na Balkáne môžete aj vy.

po stopách winnetoua
Foto: Croatia.hr

Dovolenka v Chorvátsku je už tradične obľúbenou voľbou mnohých Slovákov, ktorí si chcú vychutnať slnečné pláže a krištáľovo čisté more. Tak prečo tento rok nepridať k vášmu letnému pobytu pri mori trochu dobrodružstva? Ponúkame vám jedinečnú príležitosť vydať sa po stopách legendárnych postáv Winnetoua a Old Shatterhanda, ktoré zvečnil nemecký spisovateľ Karl May.

Piesočnaté pláne, skalnaté kaňony a zelené údolia Chorvátska poslúžili ako dokonalá kulisa pre dobrodružné príbehy indiánskeho náčelníka a jeho verného priateľa. Filmy, ktoré tu boli natočené v 60. rokoch 20. storočia, sú dodnes kultovými klasikami, a mnohé lokality si zachovali svoje nezameniteľné čaro, ktoré si môžete prísť obzrieť na vlastné oči.

Plitvické jazerá – Poklad na striebornom jazere

Zastávkou na vašej ceste k pobrežiu Jadranského mora by mohli byť Plitvické jazerá, ktoré sú známe svojimi azúrovo modrými vodami a vodopádmi, a ktoré tiež poskytli dokonalé pozadie pre filmové scény, najmä Poklad na striebornom jazere. Strávte deň objavovaním tohto UNESCO svetového dedičstva na pešo alebo na člne a nechajte sa unášať krásou neokázalého prírodného prostredia.

Starigrad - Paklenica

Začnite svoje dobrodružstvo v Paklenici, kde sa natáčali niektoré z najpamätnejších scén súbojov a stíhačiek. Toto územie dnes patrí pod národný park, ktorý ponúka nádherné turistické trasy cez horské masívy a hlboké kaňony. Nezabudnite si vziať pevné topánky a dosť vody, pretože na tunajších trasách a chodníkoch bolo natočených až 7 z 11 filmov o Winnetouovi. Ak budete dovolenkovať pri Zadare, Národný park Paklenica je tiež možnosťou, ako si obzvlášniť zovšednené dni pri pláži, ktoré sa jeden podobajú na druhý.

Zrmanja – trocha adrenalínu

O niečo ďalej do vnútrozemia zo Zadaru nájdete Zrmanju, kde sa natáčali dramatické scény na vode. Tu filmári postavili kulisy puebla Apačov. Toto miesto je dnes obľúbeným cieľom pre milovníkov raftingu, kajakárstva a ďalších vodných športov. Doprajte si vzrušujúci deň na vode a zažite niečo iné ako len klasické kúpanie v mori. Alebo si urobte epickú fotku nad kaňonom, kým sa toto miesto stane hitom a bude sa tu chcieť vyfotiť každý.

Velebit a Old Shatterhand

Winnetouvské výlety môžete zavŕšiť návštevou Velebitu, kde sa natáčali scény z Old Shatterhanda. Vydajte sa na túru po známych filmových lokalitách, objavte skryté kúty tohto majestátneho pohoria a zároveň relaxujte v srdci prírody. Tento región, asi trištvrte hodiny jazdy autom východne od pobrežného Karlobagu, ponúka nielen úžasnú prírodu, ale aj pokoj a únik od každodenného ruchu. Od hektiky na jadranskom pobreží to budete potrebovať.

Foto: Scoutandthecity.com

Nech už ste fanúšikom filmových klasík, alebo len hľadáte spôsob, ako ochutiť vašu dovolenku v Chorvátsku novými zážitkami, cesta Winnetoua je skvelou voľbou. Odkrývanie historických filmových miest v kombinácii s návštevou prirodzených krás krajiny vám prinesie nezabudnuteľné chvíle, ktoré si budete pamätať ešte dlho po návrate domov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET