V TANAPe máme viac ako osemsto kamzíkov

Možno sa už aj vám stalo, že ste počas túry náhle doslova zmrzli a snažili sa nenápadne vybrať mobil, aby ste si vyfotili kamzíky, ktoré sa pásli bezstarostne pred vami. V Tatranskom národnom parku sa ich rozhodli spočítať a čísla išli smerom nadol.

Foto: TANAP / Marcel Tobis

Kamzíka vrchovského tatranského (Rupicapra rupicapra tatrica) počítajú v Tatrách pravidelne, vždy dvakrát ročne. Tento druh je endemit – vyskytuje sa teda na Zemi len u nás a hoci stretnutia s kamzíkmi nie sú až také zriedkavé, zdá sa, že populácia poklesla.

Pod hranicou tisíc jedincov

Foto: TANAP / Marek Mitura

„Populáciu máme s najväčšou pravdepodobnosťou nižšiu. Za posledné roky sa na jar nevieme dostať cez hranicu tisíc jedincov. Momentálne je však ešte predčasné hovoriť o príčinách,“ ako uviedla zoologička Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici, ktorá zastrešuje pravidelné spočítania kamzičej zveri, Erika Feriancová. Na slovenskej strane Tatier napočítali 555 kamzíkov, z toho 45 tohtoročných mláďat. Na poľskej strane to bolo 261 dospelých, medzi nimi 18 mláďat. Celkovo tak populácia kamzíka v TANAPe dosiahla 816 jedincov, z toho 63 mláďat.

Najviac kamzíkov je v Belianskych Tatrách

Foto: TANAP

Kamzíkom sa najviac darí na pokojnejšej strane Tatier – vo východných Belianskych Tatrách. Vďaka zimnej uzávere majú kamzíky dostatok pokoja a k tomu sa pridáva bohatá potrava v tejto časti Tatier. Najpočetnejšie roky kamzíkov boli 2014 až 2017, keď čísla presahovali tisíc kusov. Rekordný bol rok 2018 s 1 432 kamzíkmi. Situácia je však podstatne lepšia než koncom 90. rokov minulého storočia, keď sa počty pohybovali na kritickej hranici okolo 200 jedincov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET