Pozsony lehetne a második európai főváros, amely nemzeti parkkal rendelkezik

Erre azonban még várni kell – ki tudja, meddig.

A Duna Pozsonyban

Ha a terv megvalósul, Bécs után Pozsony lenne a második olyan európai főváros, amelynek városhatáron belüli nemzeti parkja van. A javasolt Podunajsko Nemzeti Park a Duna árterének erdőit hivatott védeni, és több mint 21 000 hektárt fedne le az osztrák határig, így pedig a már meglévő Donau-Auen Nemzeti Parkhoz csatlakozna.

Fotó: Shutterstock

A javasolt nemzeti park Pozsony melletti része

A Podunajsko Nemzeti Park létrehozásának ötlete már több mint harminc éves – a Slovak Spectator szerint a javaslatot legutóbb Ján Budaj korábbi környezetvédelmi miniszter terjesztette elő 2022 januárjában. Ha létrejönne, a Podunajsko lenne a tizedik nemzeti park Szlovákiában, viszont az első olyan, amelyik teljes egészében alföldön terül el.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter azonban most elutasította a javaslatot, emiatt pedig határozatlan időre lekerül a napirendről az új park ügye. Mikuláš Huba, a Szlovák Természetvédelmi Kongresszus elismert környezetvédője nagyon negatívan látja a Podunajsko nemzeti parkká nyilvánításának megvétózását: véleménye szerint ez kárt tesz a természetben, a Duna mellett élők közérdekében és Szlovákia nemzetközi hírnevében is.

A döntés általános csalódottságot váltott ki Pozsony környékén:

„Sajnáljuk a környezetvédelmi minisztérium képviselőinek döntését, ugyanakkor megértjük, hogy egy alföldi nemzeti park létrehozása példa nélküli Szlovákiában, és hosszú távú vitára van szükség az érintett szervezetek és földtulajdonosok bevonásával"

– mondta Lucia Forman, a Pozsonyi Kerületi Önkormányzat szóvivője. Forman megjegyezte, hogy a javasolt nemzeti park területének túlnyomó része átfedésben van már amúgy is védettnek nyilvánított területekkel.

Fotó: Shutterstock

A Donau-Auen Nemzeti Park

„Az új nemzeti park létrehozását a szakmai és laikus közvélemény, valamint az osztrák, magyar és cseh nemzeti parkok igazgatói is támogatták" – folytatta Forman, majd hozzátette, hogy a Podunajsko kapcsolatot teremtene az ország határvidékén már meglévő osztrák nemzeti parkkal is.

A felsorolt érvek ellenére Tomáš Taraba továbbra is elutasítja a nemzeti park ötletét. „Abszolút negatív véleményem van arról, ahogyan ezt az egészet megtervezték. Nem kommunikáltak megfelelően, ráadásul a legtermékenyebb mezőgazdasági területeket is el akarták foglalni" – mondta a környezetvédelmi miniszter 2023 végén. Egyben azt is nyomatékosította: minisztériuma nem fog új nemzeti parkokat létrehozni, hanem a már meglévők fenntartására fekteti a hangsúlyt.

„Több nemzeti parkunk van, mint Ausztriának, de ezek még az alapvető nemzetközi normáknak sem felelnek meg, és nem is származik belőlük bevételünk, sőt, évente 24 millió euró veszteséget termelnek.”
AMI MÉG ÉRDEKELHET