Végre! Újra működésbe léptek Pozsony gyönyörű szökőkútjai

Hamarosan legalább 36 szökőkút vízsugarait csodálhatjuk majd meg a szlovák fővárosban.

Družba-szökőkút

A jó idő beköszöntével a szlovák főváros szökőkútjait is működésbe helyezték. Elsőként a Szabadság (Námestie Slobody) téren található Družba, illetve a Hviezdoszlav (Hviezdoslavovo) téren található Ganymedes díszkútból kezdett el csobogni a víz. Azóta már a város számos pontján találkozhatunk aktív szökőkutakkal.

A város leggigantikusabb szökőkútja, a Družba még tavaly a Szabadság tér átfogó renoválásának részeként újult meg. Ennek keretében a területen trambulin és friss gyepfelület is helyet kapott, idén nyárra pedig egy nagy játszótérrel, függőágyakkal és hintákkal bővül még a helyszín.

www.instagram.com

A látogatók általánosságban dicsérték a hely nyugalmát a terület nagysága és a fák kellemes jelenléte miatt, ugyanakkor több kritika is megfogalmazódott.

Ez is érdekelhet: Pozsony ékköve, a Szlovák Nemzeti Színház

Sokak szerint kevés az illemhely a környéken – ami pedig fellelhető egy közeli bisztróban található, ahol fizetni kell. Pozsony lakói azt szeretnék, ha ezeket a mellékhelyiségeket mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé tennék.

A spectator.sk információi szerint amennyiben nem sikerül megállapodni a hellyel, akkor nyilvános vécéket is építhetnek ide nyáron –a betervezett bővítés keretein belül.

Fotó: Shutterstock

Roland-kút a Főtéren

A városban egyébként a napokban több más szökőkutat is bekapcsoltak: már működik a szökőkút a Františkánske téren, a gyönyörű Roland-kút a Főtéren, a címeres oroszlánt ábrázoló szökőkút a Régi Vásárcsarnok előtt, valamint a Lány egy szarvassal-kút a Hviezdoszlav téren.

Ezt is nézd meg! 4 kihagyhatatlan hely, ha Pozsonyban jársz

A városi szökőkutakat jelenleg a MARIANUM, Pozsony városi szervezete kezeli: 38 szökőkút mellett még 13 ivó-, 3 sima és 1 ködhatású szökőkutat is.

Pozsonyban igaz, több mint 150 szökőkút található, de ezek közül sok szállodák, bevásárlóközpontok kezelői és más jogi személyek tulajdonában áll. Ezek beindítása és működése így független a város vezetésétől és teljesen tőlük függ.

AMI MÉG ÉRDEKELHET