Prágában élni is jó

Ha megcsodáltunk minden turistalátványosságot, látogassuk meg az igazi Prágát!

Prága
Fotó: Getty Images

Előző cikkünkben megmutattuk, hova muszáj elmenni, ha Prágában járunk, ámde maradt egy csomó hely, amik ugyan nem turistalátványosságok, viszont ezek teszik a cseh fővárost élhetővé és élvezetessé. Ha nemcsak 1-2 napot szánunk Prágára, ezt is érdemes elolvasni.

Ide járnak a helyiek

www.youtube.com

Prague Vacation Travel Guide | Expedia

Ha arra is kíváncsiak lennénk, hol töltik a prágaiak a szabadidejüket, vegyük az irányt valamelyik park felé, ahol modern játszóterek várják a gyerekes családokat, fiatalok lógnak, és ahová sok-sok hobbisportoló jár minden korosztályból.

A Károly hídtól északra, hozzávetőleg húszpercnyi sétával érhető el a Letná park, ahonnan rálátni a Moldva-hidakra és a városra. Klassz sörkert működik itt, ahol érdemes egy korsónyi sör erejéig megpihenni. A Moldva bal partján egy másik népszerű magaslati pont, a Petřín található, ahová siklóval is feljuthatunk, hogy bevegyük a párizsi Eiffel-torony mintájára a 327 méter magas dombtetőn épült kilátót, Prága legmagasabbikát.

Talán kevesen tudják, hogy Prága legvadregényesebb vidéke, a főváros északnyugati részén fekvő Divoká Šárka természetvédelmi park a Vencel tértől mindössze 30 percnyi villamosozással könnyen elérhető. A Šárecký-patak völgyét jelzett ösvények szelik át, ahol túrázók, kerékpárosok jönnek-mennek, nyáron pedig a park nagy tavában szabadtéri strandolásra is lehetőség nyílik.

www.youtube.com

Co skrývá Divoká Šárka? Odhalte její tajemství

Nemcsak a sör (de azért, na...)

Bár a cseh konyháról a zsíros húsok, a káposzta és a knédli mellé a jéghideg, habos sör jut először eszünkbe, Prága ma már sokkal többet nyújt ezeknél a hagyományoknál. Olyannyira, hogy az ezredfordulón egy prágai étterem kapott először Michelin-csillagot a régióban, és a fine dining szépen lassan visszahatott az egyszerűbb vendéglátóhelyek kínálatára is. Ráadásul ma már számos vegetáriánus és vegán hely közül választhatunk. Ár-érték arányban verhetetlen az ipari stílusú, modern The Eatery, valamint a cseh specialitásokat kínáló, klasszikus Kastrol étterem. Városszerte találkozni olyan külföldi fiatal társaságokkal, akik láthatólag sörtúrára érkeztek a cseh fővárosba (jó, ha tudjuk: a helyiek nyugalmának megőrzése végett a legtöbb söröző éjfél előtt bezár, ugyanakkor Prágában jó a közbiztonság, éjszaka is nyugodtan barangolhatunk a város utcácskáin). A sörfogyasztást számos formában élvezhetjük Prágában: a régimódi kocsmáktól a Letná vagy a Riegrovy sady parkokban található hangulatos sörkertekig, a beerbike-os kalandoktól a maláta- és árpalében való beer spás mártózásig (tippünk: Spa Beerland). Egy biztos: a változatos sörkalandoknak nem a kínálat, csak a Prágában eltöltött napok száma és a befogadóképességünk szabhat határt

+1: Hajrá, tömegközlekedés!

Prága kompakt belvárosa akár gyalog is felfedezhető, amennyiben a főbb látványosságokra vagyunk csak kíváncsiak, ugyanakkor a tömegközlekedés jól szervezett, a járatok tiszták, 3 metróvonal és 26 villamosvonal áll napközben rendelkezésre. A villamosokon akár bankkártyával is fizethetünk a vonaljegyért, a főbb nevezetességeket érintő, retró kocsikkal közlekedő 42-es vonal pedig városnézésre is erősen ajánlott – a körjárat 40 perc alatt döcög végig a legfontosabb látnivalók mentén. Igaz, a jegyár nem sztenderd, 10 euró körüli koronát kóstál, de még így is megéri, ugyanis egy teljes napra szól. Egyes villamosjáratok (91-99 számjelzéssel) éjjel is közlekednek, akkor sincs tehát gond, ha elhúzódna az esti program. Egy 24 órás bérlet 120 koronába, egy 30 perces jegy 30 koronába kerül, 14 éves kor alatt pedig ingyenes a közlekedés.

AMI MÉG ÉRDEKELHET