Mafiny - rýchle, jednoduché, chutné

Keď pociťujete neodolateľnú túžbu po domácich koláčikoch, no nechcete riskovať konečný výsledok, prípadne je doma dieťa, ktoré by chcelo pomôcť v kuchyni, tak sú mafiny tou najlepšou voľbou.

Foto: Unsplash / Aneta Voborilova

Vyskúšať môžete aj menej bežné slané verzie, ktoré sú skvelými variantmi raňajok, a použitím správnych ingrediencií si ľahko pripravíte vegánske, bezlepkové či bezlaktózové mafiny.

Mafiny s kyslou smotanou a malinami

V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej miske vyšľahajte maslo, pridajte cukor, a šľahajte, kým zmes bude svetlé a nadýchané. Zašľahajte vajíčka a vanilku, potom striedavo pridajte múčnu zmes a kyslú smotanu. Lyžicou rozporcujte cesto do pekáča na mafiny, ktorý bol predtým vyložený papierovými košíčkami. Košíčky naplňte do dvoch tretín. Navrch položte maliny (alebo iné drobné bobuľovité ovocie). Upečte v predhriatej rúre do zlatista, potom mafiny posypte práškovým cukrom.

Foto: Midwestliving.com

Cuketové mafiny so syrom feta

Cuketu nastrúhajte najemno a dajte do sitka, aby odtiekla prebytočná šťava. Kým cuketa kvapká, zmiešajte olej, kefír, mlieko a vajíčko. Pridajte najemno nastrúhaný syr, mandle, múku, prelisovaný cesnak, bazalku, prášok do pečiva a soľ, potom dôkladne premiešajte vareškou. Nakoniec pridajte cuketu a opäť premiešajte. Zmes nalejte do pripravených formičiek na mafiny, vložte ich do predhriatej rúry a upečte.

Ovsené mafiny s javorovým sirupom

Foto: Midwestliving.com

Zmiešajte ovos a mlieko, ktoré nechajte 5 minút postáť. V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu. Do ovsenej zmesi vmiešajte javorový sirup, rozpustené maslo a vajíčko. Takto pripravenú zmes pridajte do múčnej zmesi, miešajte, ale nechajte cesto hrudkovitý. Do takto pripraveného cesta pridajte polovicu pekanových orechov. Cestom naplňte pripravené formy vyložené papierovými košíčkami, posypte zvyšnými orechmi a vložte do predhriatej rúry. Vychladnuté mafiny posypte práškovým cukrom.

Kávové mafiny s kokosovým cukrom

Do misky dajte múku, potom pridajte prášok do pečiva. V druhej miske zmiešajte vajcia, mlieko a cukor. Obsah oboch misiek zmiešajte dokopy, potom pridajte kakao, kokosový olej, espresso a jogurt. Pripravte si formičky na mafiny, vyložte ich papierovými košíčkami a rovnomerne rozdeľte do nich cesto. Cesto vložte do predhriatej rúry a upečte. Hotový muffin nechajte aspoň 5 minút vychladnúť a potom podávajte.

Foto: Midwestliving.com

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET