Typické aprés ski jedlo: rakletový syr

Už samotný názov naznačuje, že ide o francúzske slovo, ktoré v preklade znamená škrabať.

Foto: Shutterstock

Raclette je spôsob, akým sa horúci syr zoškrabuje zo zapekacej misy priamo na jedlo. Tento syr však nepochádza z Francúzska. Má bohatú históriu, ktorá začína v srdci švajčiarskych Álp, kde bol vynájdený ako spôsob, ako sa zahriať po dlhom dni na zasnežených svahoch.

História Raclette

Foto: MySwitzerland.com

Raclette je polotvrdý syr vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka. Hoci je Raclette vo Francúzsku neuveriteľne populárny, bolo to pôvodne švajčiarske jedlo, ktoré jedli roľníci a pastieri v stredoveku. Kolieska syra položili na krb, nechali roztopiť a potom ho zoškrabovali na chlieb. Dnes môžete nájsť reštaurácie, ktoré tento spôsob stále používajú.

Zahrejte sa po lyžovaní s taveným syrom

Foto: unsplash

Ak sa nejakého Francúza spýtate, aké typické zimné jedlo najradšej jedáva, je pravdepodobné, že spomenie Raclette. Rovnako ako fondue, aj raclette je typickým après-ski jedlom. Rozdiel je, že fondue je roztopený syr, do ktorého si namáčate rôzne ingrediencie a raclette musíte horúci zoškrabať na zemiaky, chlieb, zeleninu a pod.

Pozrite si aj: 6 špeciálnych alpských jedál

Najlepšie miesto na ochutnanie raclette je Valais

Foto: MySwitzerland.com

Hoci si raclette môžete objednať od Paríža cez Melbourne až po Californiu, najlepšie je vyskúšať ho tam, kde ho vymysleli - vo Valais, vo Švajčiarsku. Nájdete tu niekoľko miest, ktoré pokračujú vo výrobe lahodného, autentického syra v regióne. Napríklad zámok zo 16. storočia - Chateau de Villa, Sierre, La Paix alebo La Grange, Evolène či u ambasádora raclette Eddyho v Raclett'House, Bruson.

Ako si najlepšie vychutnať raclette

Foto: Smithward Bar

K rakletovému syru určite patria varené zemiaky, zelenina, no väčšinou sú v ponuke aj rôzne druhy šunky. Miestnym favoritom sú bündnerfleisch, švajčiarske údeniny z hovädzieho mäsa. Malé uhorky z cornichonu a biela cibuľa dopĺňajú túto pochúťku.

Raclette vo svete, niekoľko krát inak

Austrálska vináreň Smithward kombinuje dve veľmi odlišné jedlá pre zaujímavý výsledok. Rac'n'Mac - remix maku a syra raclette. Auckland, novozélandský potravinársky kamión MELT natieral roztavený syr raclette na všetko od hranolčekov až po mäsové guľôčky. V New Yorku ho pridávajú do hamburgerov a sendviče s týmto syrom sa objavujú po celom svete.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET