6 špeciálnych alpských jedál
Keď sa vyberiete lyžovať, pozrite sa, čo si objednáte.

Aj na jeseň dobre padne teplé jedlo v prostredí vysokohorskej chaty, keď ste premrzli na túre. V zime, keď ste premrznutí, určite pomôžu trochu mastnejšie syrové špecle, ktoré sa pripravujú z miestnych surovín typických pre Alpy. Nech sa páči, tu je 6 výborných alpských jedál, ktoré raz musíte ochutnať.
STOLČEK PRESTRI SA PO FRANCÚZSKY: CHARCUTERIE
Foto: Shutterstock
Studená misa dostáva v Alpách úplne iný význam: na drevenú dosku alebo misu sa dostanú najlepšie syry, šunky, salámy, klobásy, paštéty, k tomu dostanete čerstvý chlieb, krekry, sucháre, čokoládu, orechy, ovocie, zeleninu a čerstvé alpské maslo. Dnes sa v Alpách stretnete s rôznou ponukou mís, ale jedno je isté: napriek rôznemu zloženiu ešte vždy hrá prím mäso.
ŤAŽKÁ RAKÚSKA CESTOVINA SO SYROM: KÄSESPETZLE
Foto: Shutterstock
Käsespetzle sú jedným z najpopulárnejších jedál v rakúskych chatách, ktoré najčastejšie servírujú v horúcom železnom hrnci, k tomu podávajú šalát. Podobajú sa na francúzske a nemecké cestoviny so syrom, ale pri príprave sa používa iný typ syra a cestovín. V podstate ide o ňoky so syrom s červenou cibuľou a osmaženou slaninkou, ale chuť sa mení v závislosti od použitého syra. Takže na dvoch miestach nikdy neochutnáte pokrm s rovnakou chuťou.
ZAPEKANÉ CESTOVINY SO SYROM A SLANINOU NA FRANCÚZSKY SPÔSOB – CROZIFLETTE
Foto: Shutterstock
Croziflette je klasické jedlo francúzskych Álp. Tvoria ho prekladané cestoviny – na francúzsky spôsob. Na štvorčeky nakrájané cestoviny z pšeničnej alebo pohánkovej múky dajú zapiecť v rúre spolu s kvalitnými syrmi, osmaženou červenou cibuľou a slaninkou, kým nebude mať zlatistý povrch. Samozrejme aj v strede musí byť syr dobre roztopený.
FRANCÚZSKE PREKLADANÉ ZEMIAKY: TARTIFLETTE
Foto: Shutterstock
Tartiflette pochádzajú z regiónu Savojsko. Ide o výdatné teplé jedlo, ktoré sa s obľubou konzumovalo už v 18. storočí. V podstate ide o naše francúzske zemiaky, ktoré sú ale mastnejšie a luxusnejšie ako verzia s klobásou, ale ich príprava je takisto jednoduchá.
Neoddeliteľnou súčasťou je syr Reblochon, ktorý sa nakrája na 4 časti, položí sa na vrch jedla a následne sa nechá roztopiť. Plátky uvarených zemiakov sa navrstvia striedavo s karamelizovanou cibuľou a opraženou slaninkou a na záver sa na na vrchu nechá rozpustiť syr.
FRANCÚZSKE JABLKOVÉ ŠIŠKY: BUGNE
Foto: Shutterstock
Francúzske fašiangové šišky – známejšie pod menom lyonské šišky – sú podobné ako naše šišky, ale vo francúzskej verzii sa na záver naplnia sladkou jablkovou plnkou, posypú sa práškovým cukrom a na niektorých miestach sa podávajú s brusnicovým lekvárom. Dezert sa vypraží vždy čerstvý a je dobré skonzumovať ho okamžite, pretože studené šišky vám určite nebudú chutiť.
OBĽÚBENEC VŠETKÝCH RAKÚŠANOV: GERMKNÖDEL
Foto: Shutterstock
Rakúske parené buchty sa pripravujú z kysnutého cesta. Plnia sa korenistým slivkovým lekvárom, polejú sa roztopeným maslom a posypú cukrom alebo makom. Podávajú sa s vanilkovým šodó. Táto sladkosť je kulinárska špecialita v celom Rakúsku a tiež v Bavorsku. Jedno je ale isté: po zjedení týchto knedličiek budete mať dostatok energie na lyžovanie a turistiku.