4 najkrajšie rakúske kaňony

Pre všetkých milovníkov prírodných krás a pre tých, čo sa chcú počas horúcich letných dní schladiť, odporúčame pozbierať nezabudnuteľné zážitky v rakúskych kaňonoch. Čakajú na vás nádherné výhľady na strmé útesy, vodopády, jaskyne, geologické útvary a legendami opradené príbehy.

Foto: Shutterstock


Liechtensteinklamm

Foto: Liechtensteinklamm

Impozantná, veľkolepá, pôsobivá – to je niekoľko superlatívov, ako opísať túto roklinu. Nádherný kaňon v blízkosti mestečka St. Johann im Pongau je jedným z najznámejších v Rakúsku. Ponúka prechádzku cez strmé, machom obrastené útesy, hučiace vodopády a úzke chodby. Po zosuvoch skál v roku 2017 sa roklina dočkala renovácie a postavilo sa tu nové točité schodisko „Helix“. Stúpa 30 m do hĺbky a ponúka veľkolepé pohľady na prírodné divadlo navôkol. Vybudovali sa tri tunely, štyri štôlne a 60 skalných sietí v celkovej dĺžke 1 100 m. O bezpečnosť sa stará aj monitorovací systém, ktorý detekuje pohyby v horninách v milimetrovom rozsahu. Lichtenštajnská roklina je jednou z najdlhších a najhlbších roklín v Alpách.

Tiefenbachklamm

Foto: Tyrolsko.cz

Medzi obcami Kramsach a Brandenberg v oblasti Tiroler Unterland sa tiahne divoká roklina Tiefenbachklamm, ktorou preteká rieka Brandenberger Ache. Tyrkysovo-zelené vody, bizarné skalné útvary a nádherný výhľad z vyhliadkovej plošiny - to všetko robí z Tiefenbachklamm jednu z najobľúbenejších destinácií. Túra roklinou nie je náročná a pozdĺž rieky sa môžete kochať výtvormi matky prírody. Ideálna návšteva je počas horúcich letných dní a celá trasa tam aj späť vám zaberie cca tri hodiny. Upozorňujeme, že roklina je z bezpečnostných dôvodov uzavretá počas silných daždivých dní a v zime.

Strubklamm

Foto: Tourismusverband Faistenau

Strubklamm patrí medzi prírodné zázraky v Rakúsku. Tento nádherný kaňon sa nachádza v oblasti Salzkammergut a ponúka nezabudnuteľné zážitky pre návštevníkov. Tiahne sa pozdĺž rieky Lammer, s priezračnou modrou vodou, ktorá tečie medzi vysokými skalami.

Cestou cez mosty a drevené chodníky uvidíte množstvo malých vodopádov. Prameň vody v tomto kaňone sa považuje za jeden z najčistejších prameňov v celom Rakúsku.

Bärenschützklamm – medvedia roklina

Foto: Alemenland

Bärenschützklamm je jeden z najohromujúcejších prírodných kaňonov v Rakúsku, ktorý sa nachádza v blízkosti Semmeringu a patrí k najdlhším a najkrajším prírodným kaňonom v krajine. Návšteva Bärenschützklamm je prechádzkou cez kaskády, strmé steny a mosty, ktoré umožňujú prechod cez rieku. Vyhľadávajú ho okrem turistov aj horolezci. Prechádzka je fyzicky náročná, no odmenou vám budú nádherné výhľady. V lete sa dá v kaňone ochladiť a pre odvážnych je tu 17 skokanských plôch vo výške 10 metrov a niekoľko miest na plávanie. Pre istotu si však pozrite webstránky miestnych turistických organizácií a ich sociálne siete pred návštevou. Pri extrémnom počasí môže byť roklina dočasne uzatvorená.

AMI MÉG ÉRDEKELHET