Red Bull Ragnarök: Najväčšia snowkitová súťaž sveta sa vracia

Po ročnej prestávke sa na pláňach nórskej plošiny Hardangervidda opäť postaví 200 najlepších snowkiterov sveta, aby si zmerali sily na najväčšej súťaži svojho druhu na svete s názvom Red Bull Ragnarök.

Foto: Red Bull Content Pool

Súťaž s názvom Ragnarök nesie meno z nórskej mytológie. Reprezentuje finálny boj síl zla a dobra a je tiež symbolom ľudskej vytrvalosti. Podobnú vytrvalosť budú musieť ukázať aj jej účastníci. Tých čaká päť kôl, každé s dĺžkou až 20 kilometrov.

So „šarkanom“ tridsiatkou

www.youtube.com

2019 Red Bull Ragnarok | Highlights

Predstavte si, že sa rútite po rovnej snežnej pláni na lyžiach či snowboarde rýchlosťou až 30 km/h. Aj to je možné – ak máte v rukách konce ovládania malého padáka, či ak chcete šarkana, ktorý vás ženie vpred silou vetra. To je snowkite. Tento šport, ktorý sa vyvinul z kitesurfingu na vode, sa stal populárny na veterných zasnežených pláňach. A tie najlepšie podmienky majú v Škandinávii.

Plošina Hardangervidda

Foto: Red Bull Content Pool

Hardangervidda je najväčší prírodný park Nórska a zároveň najvyššie položená náhorná plošina severnej Európy. Leží vo výške 1 100 až 1 400 metrov nad morom a zasahuje do troch nórskych krajov: Vestfold og Telemark, Vestland a Viken. Križuje ju dokonca aj železničná trať smerujúca z Osla do Bergenu a v jej najvyššom bode, v dedinke Finse, sa nakrúcali zasnežené a zamrznuté scény do filmov Hviezdnych vojen. Jej alpínsky ráz jej dáva chladnú klímu po celý rok a je aj domovom najväčšieho nórskeho ľadovca: Hardangerjøkulen.

Návrat Ragnaröka

Foto: Red Bull Content Pool

Po ročnej prestávke, vynútenej pandémiou koronavírusu, sa v roku 2022 Red Bull Ragnarök vracia. Jeho desiaty ročník sa odohrá v dňoch 17. – 20. 3. 2022 a jazdci z 30 krajín sveta tu nebo ozvláštnia pestrofarebnými kitmi a na lyžiach či boardoch prejdú severskou skúškou vytrvalosti.

AMI MÉG ÉRDEKELHET