Z BIELYCH KARPÁT K BARLOLÁMAČOVI

Po výdatnej túre relax v podobe tureckých kúpeľov či sladká odmena. Stredné Považie ulahodí telu i duši.

Foto: Shutterstock

Či už sa rozhodnete vystúpiť na končiare Malých alebo Bielych Karpát, Strážovských vrchov, Myjavskej pahorkatiny alebo Považského Inovca, stačí vám vyraziť z jedného regiónu. Stredné Považie totiž obkolesujú všetky menované pohoria. Z juhu ho ohraničujú okresy Myjava a Nové Mesto nad Váhom, zo severu zasa Ilava a Púchov. Centrom kraja, ktorým preteká naša najdlhšia rieka Váh, je Trenčín. Tvár regiónu vymodelovala, raziac si cestu medzi ľahko dostupnými vrcholkami a rázovitými kopanicami. Má nielen bohatú históriu, ale i zaujímavú súčasnosť. Na jeho území bojovali rímske légie, stoja hrady opradené povesťami o sile lásky i krvavej panej, vyrástli viaceré hokejové legendy a zrodila sa kultová Pohoda, pravidelne figurujúca medzi top európskymi hudobnými festivalmi.

HISTORICKÉ UNIKÁTY

Foto: Putnickemiestoskalka.sk

Údolím Váhu, pretínajúcim Stredné Považie, viedla v minulosti jedna z vetiev Jantárovej cesty, po ktorej prechádzali obchodníci zo Stredomoria až k Baltskému moru. Rímsky nápis na skalnom brale Trenčianskeho hradu zas patrí medzi vzácne písomné dôkazy, potvrdzujúce prítomnosť Rimanov na území dnešného Slovenska. Ďalším historickým skvostom Trenčianskeho hradu sú pozostatky slovanského hradiska a základy predrománskej rotundy z 9. storočia, ktorá by mohla byť podľa časti historikov príkladom veľkomoravskej architektúry. Viac ako tristo rokov po zániku Veľkej Moravy sa neďaleko Trenčína usídlil aj najstarší rehoľný rád západného kresťanstva – benediktíni. Ich začiatky na území dnešného Slovenska pripomínajú ruiny gotického kláštora z 13. storočia. Dominantami významného pútnického miesta Skalka sú trojposchodová kaplnka čiastočne vytesaná do skaly a najstaršia sprístupnená jaskyňa na našom území – Benediktova jaskyňa. Múzeum je otvorené od apríla do októbra.

DESIATKY KILOMETROV NA BICYKLI

Foto: Trencinregion.sk

Legendami opradené Biele Karpaty sa stali námetom viacerých mystických románov. Rázovitý kopaničiarsky región ponúka široké spektrum príležitostí na pešiu turistiku i cyklopotulky. Priamo na hraniciach s Českou republikou sa týči vrch Veľká Javorina (970 m n. m.), cez ktorý prechádzajú aj turisti zdolávajúci najdlhšiu turistickú trasu na Slovensku – Cestu hrdinov SNP. Dominantou Považského Inovca je Inovec (1042 m n. m.) s vyše dvadsaťmetrovou rozhľadňou. Dostať sa naň dá hneď niekoľkými cestami. Výlet môžete spojiť s návštevou hradu Beckov. Náročnejšia trasa je jednosmerne dlhá približne 14 kilometrov. Menej zdatní turisti si ju môžu skrátiť o polovicu, keď vyrazia z obce Selec. O niečo dlhší je výstup z juhu so začiatkom v Novej Lehote. Nenáročnými cyklocestami je popretkávané okolie obce Vršatské Podhradie, nad ktorou sa týči zrúcanina rovnomenného hradu. Trnavským, trenčianskym a nitrianskym krajom prechádza cyklomagistrála Okolo Považského Inovca. Okruh dlhý 128 kilometrov sa začína a končí na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch.

PO STOPÁCH SLOVENSKÝCH ARCHITEKTOV

Foto: Slovakia Travel

Kúpeľníctvo má na Strednom Považí, bohatom na liečivé pramene, stáročnú tradíciu. Viaceré kúpeľné stavby dnes patria medzi architektonické perly regiónu. Unikátne turecké kúpele Hammam z konca 19. storočia dodnes slúžia návštevníkom Trenčianskych Teplíc. Ďalším lákadlom sú termálne bazény umiestnené v budove kaštieľa. Milovníci architektúry si prídu na svoje vďaka projektu Architektúra, mapujúceho diela popredných slovenských architektov. Vybrať si možno zo štyroch tematických trás – Po stopách architekta Artúra Szalatnaia-Slatinského, Za mestom, Park a Neskorý modernizmus. Za návštevu určite stojí aj jedna z niekdajších víl grófa Olivera Selderna zo začiatku 20. storočia. V objekte s názvom Baske Villa sa kedysi nachádzal najlepší penzión na Slovensku. V súčasnosti na jeho slávu nadviazali noví majitelia – v spolupráci so slovenskými a českými dizajnérmi zriadili v atraktívnej budove obklopenej zeleňou originálny hotel a bistro.

VÝLET NA OSTROV A SLADKÁ BODKA

www.instagram.com

Zmienky o liečivom piešťanskom bahne pochádzajú zo 16. storočia, moderná história kúpeľov sa však začala písať na konci 19. storočia vďaka rodine Winterovcov. Dnes patrí niekdajšia dedina na brehu Váhu medzi svetoznáme kúpele zamerané na liečbu pohybového aparátu. Nemenej zaujímavá je aj kúpeľná architektúra, ktorej prehliadku môžete začať pri ikonickej soche barlolámača, stojacej pri Kolonádovom moste. Najdlhší krytý most na Slovensku spája mesto s Kúpeľným ostrovom. K pobytu v kúpeľoch nepochybne patrí aj ochutnávka tradičných oblátok. Ak už do mesta na juhu Stredného Považia zavítate, nevynechajte návštevu predajne a výrobne delikátnych oblátok Guden Guden. O ich kvalite sa môžete presvedčiť ochutnávkou, keďže v predajni ponúkajú sladké dobroty aj po kusoch.

STREDNÉ POVAŽIE V ČÍSLACH

Foto: Mesto Trenčianske Teplice

  • 128 - dĺžka cyklocesty okolo Považského Inovca v kilometroch
  • 1042 - nadmorská výška najvyššieho bodu pohoria Považský Inovec v metroch
  • 1224 - rok vzniku Benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne
  • 141,8 - dĺžka kolonádového mosta v Piešťanoch v metroch
AMI MÉG ÉRDEKELHET