Rekordný rok v Španielsku: región s najväčším počtom turistov

Krajinu navštívilo 85,1 milióna zahraničných návštevníkov.

Baleárske ostrovy

Španielsko je každoročne obľúbenou destináciou pre cestovateľov, ale Katalánsko bolo v minulom roku mimoriadne populárne, keď ho navštívilo viac ako 18 miliónov turistov, uvádza sa v správe Španielskeho národného štatistického inštitútu (INE), pričom sa darilo aj iným španielskym destináciám.

Severný španielsky región bol v roku 2023 obľúbeným dovolenkovým cieľom mnohých cestovateľov, pričom sa výrazne zvýšil počet turistov aj príjmy z nich, pričom v prvom prípade išlo o 21,2-percentný nárast a v druhom o 26,7-percentný nárast. Podľa údajov Schengen Visa Info tu návštevníci minuli najviac: približne 20,9 miliardy EUR.

Druhou najobľúbenejšou voľbou boli Baleárske ostrovy s viac ako 14 miliónmi návštevníkov v roku 2023, čo predstavuje nárast o 9,1 % v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Svoj podiel na turistickej obľube získali aj Kanárske ostrovy, ktoré vlani privítali 13,9 milióna návštevníkov a do príjmov Španielska prispeli sumou 20,33 miliardy eur. Okrem toho Valenciu navštívilo 10,4 milióna ľudí a Madrid 7,5 milióna.

Môže Vás zaujímať: V Španielsku platí celonárodný zákaz fajčenia na plážach

Foto: Shutterstock

Vo vyhlásení Španielskej rady pre cestovný ruch sa uvádza, že výsledky tohto odvetvia v roku 2023 prekonali očakávania,

Počet návštevníkov prvýkrát prekročil 85 miliónov, čo predstavuje nárast o 18,7 % v porovnaní s rokom 2022.

Z hľadiska výdavkov sa Španielsku tiež darilo, keď návštevníci minulý rok v krajine minuli viac ako 108 miliárd eur, čo je o 24,7 % viac ako v predchádzajúcom roku.

Ak chcete ďalej čítať: Typické a tradičné španielske jedlá, ktoré musíte ochutnať

Foto: Shutterstock

Zatiaľ čo najviac návštevníkov prišlo zo Spojeného kráľovstva (17,3 milióna), Francúzska (11,8 milióna) a Nemecka (10,8 milióna), najväčší nárast počtu návštevníkov zaznamenali Spojené štáty, a to o 38,7 %.

Španielsko zaznamenalo rekordný rok aj z hľadiska počtu cestujúcich, keď minulý rok využilo letiská Aena približne 283 miliónov cestujúcich, čo prekročilo dokonca aj úroveň spred pandémie.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET