Egyszerű trükk, ami akár életet is menthet a repülőn

A pilóták ajánlásával.

repülő

Köztudott, hogy a repülés az utazás egyik legbiztonságosabb forma, ettől függetlenül sosem árt, ha felkészültek vagyunk. Van egy repülési trükköt, ami vészhelyzet esetén akár életeket is menthet.


Pilóták osztották a The Sunnal azt a biztonsági tippet, ami nagyban segítheti az utasokat vészhelyzet esetén.

Hans Mast, a Golden Rule Travel szakértője arra bíztatta a repülőgépek utasait, hogy felszállást követően nézzenek körül a repülőgépen, és azonosítsák be a hozzájuk legközelebb eső vészkijáratot.

„Minden alkalommal, amikor repülőre szállok, az első dolog, amit megteszek, hogy feltérképezem a vészkijáratokat. Ilyenkor megszámolom, hogy hány üléssor található köztem és az adott kijárat között, ugyanis vészhelyzetben a látási viszonyok nem mindig ideálisak, ez a mentális térkép pedig akár életmentő is lehet egy szerencsétlen szituációban”

– fejtette ki Mast.

Fotó: Gerrie van der Walt / Unsplash

Nick Eades expilóta hozzátette:

„a biztonság tudatosításának nem abban a pillanatban kéne elkezdődnie, amikor a légiutas-kísérők bemutatják a teendőket. A pilóták vészhelyzet során ugyanis már a hajtóművek beindítása előtt is megnyomhatják az evakuálás szükségességét jelző gombot.”

„Egy 747-es (klasszikus utasszállító repülőgép – a szerk.) pilótájaként volt már, hogy hirtelen kellett evakuálni az egész repülőgépet, mert a géphez csatlakozó légkondicionáló kigyulladt. A 400 utasból szinte alig volt olyan, aki azonnal tudott reagálni, és ha a tűz gyorsabban terjedt volna, akkor ez katasztrófában végződhetett volna”

– magyarázta el Eades.

Sosem árt az elővigyázatosság

Természetesen a kabinszemélyzet az ilyen helyzetekre is kellően ki van képezve, de az sosem árt, ha elővigyázatosak vagyunk.

Tudtad például, hogy ritka esetekben a légiutas-kísérők az utazók közül választják ki az úgynevezett „ABP”-utasokat („able bodied persons"? Ők azok az utasok, akik segítségére vészhelyzet esetén számíthat a személyzet.

Őket általában a szolgálaton kívüli személyzet, a katonák, a mentők és az orvosok közül választják ki. Ám megeshet, hogy nem utazik ilyen ember a fedélzeten, ilyenkor a személyzet feladata megítélni és kiválasztani, mely utasok lennének a leginkább alkalmasak a feladatra.

Az ABP-utasokra a leggyakrabban olyan feladatok hárulnak, mint a kijárat kezelése, a többi utas irányítása földet érést követően, illetve az olyan utasok segítése, akiknek egyedül nehéz lenne a folyamat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET