Rumcájsz, a jičíni Robin Hood

Fotó: Getty Images

Évtizedek óta kicsik és nagyok kedvence Rumcájsz, a jičíni suszter, aki a közeli Rejtekadó erdőbe kényszerült menekülni feleségével, Mankával és kisfiával, Csibészkével. De hol is van pontosan Jičín városa és híres a Rejtekadó erdő?

Jičín

Jičín egy bájos kisváros Csehország északi részén, nagyjából 100 kilométerre Prágától. A város legszebb látnivalója a főtér, ahol megcsodálhatjuk a Szent Jakab-templomot az 52 méter magas óratornyával. A torony áprilistól októberig látogatható. A főtér karakterét leginkább a teret övező árkádos, reneszánsz és barokk stílusban épült házak határozzák meg. Az óratornyos kapu, azaz a Valdická brána 1568 és 1578 között épült, majd a barokk stílusú legfelső emeletet 1768-ban építették hozzá. A tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező tájra.

A mesebeli Řáholeci erdő

A városból kiindulva nagyszerű túrákra hívogat a Cseh Paradicsom homokkőből álló sziklabirodalma. Ez a vidék nemcsak történelmi emlékekben gazdag, hanem természeti látnivalókban is. Sokan Csehország legszebb túra- és kirándulóhelyének tartják. A legnagyobb „sziklaváros” a Porladó-sziklák nevet viseli. Ebben a homokkő-birodalomban van a képzeletbeli Rejtekadó erdő – csehül Řáholeci erdő néven ismert –, amely a cipészből lett rabló, Rumcájsz otthona volt. És hogy hol található pontosan ez a titokzatos erdő? A meseíró Václav Čtvrtek szerint mindenütt, ahol elképzeljük – tény azonban, hogy történeteinek ihletője a Brada falu melletti erdő volt, ahol egy Rumcájszról elnevezett barlang is található.

Rumcájsz, Manka, Csibészke

www.youtube.com

Rumcájsz (1/05) A mázasbögre

Rumcájsz kalandjai 1967-ben kezdődtek Václav Čtvrtek cseh meseíró könyve alapján. Rumcájsz, a cipész Jičínben élt a családjával, de egy napon összevitatkozott a város urával, aki ezért elűzte őket a városból. A közelben lévő Rejtekadó erdőbe, azaz a Řáholeci erdőbe mentek, ahol egy barlangban húzták meg magukat. Mivel nem volt könnyű az életük, Rumcájszból rabló lett, aki csínytevéseivel mindig túljárt a gazdag uraságok eszén, és pozitív hősként harcolt a zsarnokság ellen.Rumcájsz felesége, Manka leginkább a „barlang-háztartás” körüli teendőkkel volt elfoglalva, huncut kisfiuk, Csibészke pedig szintén szívesen tört borsot az uraságok orra alá. Sok mesebeli lény segítette őket, köztük jó barátjuk, Szélvész, a szarvas, akire mindig számíthattak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET