Safari v Keni, 3. časť: Národný park Amboseli

Klenot v srdci Keni, Národný park Amboseli, patrí k unikátnym územiam a najoslnivejším prírodným divom Afriky. Vášnivých milovníkov prírody z celého sveta fascinuje svojou biodiverzitou a úchvatnými scenériami. Park je korunované horou Kilimandžáro, najvyšším vrchom Afriky, ktorá nesmie chýbať na žiadnej magnetke či fotografii.

Foto: Drive Magazine

Názov Amboseli pochádza z masajského slova a znamená "slaný prach". Dôvod prečo sme sa do tohto parku počas nášho výletu do Kene vybrali bol, že tu žijú veľké stáda slonov. Milovníci prírody tu môžu preskúmať päť rôznych biotopov, od vyschnutého dna jazera Amboseli, mokradí so sírovými prameňmi, savany až po lesy. Vstúpte s nami do tohto nádherného kúsku africkej divočiny, zapísanej od roku 1991 za pamiatku UNESCO a nechajte sa očariť jej krásou.

Kilimandžáro

Foto: Drive Magazine

Amboseli sa nie náhodou stal druhým najnavštevovanejším kenským národným parkom hneď po Masai Mara. A to vďaka polohe parku s výhľadom na najvyššiu horu Afriky – Kilimandžáro. My sme nemali to šťastie vidieť ju v celej kráse, lebo Kilimandžáro nám ukázalo len svoju špičku, ale pri slnečnom počasí dotvára fantastickú kulisu zvieratám na fotkách. Park sa vyznačuje nekonečnými savanami, malebnými močiarmi a pôsobivými výhľadmi na dominantnú horu Kilimandžáro, týčiacu sa do výšky takmer 6 000 metrov.

Stáda slonov

Foto: Drive Magazine

Amboseli je známy nespočetnými stádami slonov. Natrafíte na nich takmer na každom kroku. Ako sa prechádzajú popri ceste a sú tak blízko, že by stačilo natiahnuť ruku z auta a pohladkať ich, ako sa kŕmia riasami v jazere, alebo šantia a obhadzujú sa prachom. Bol to pre nás neopakovateľný zážitok.

Veľká päťka

Foto: Drive Magazine

O veľkej päťke sme písali v predchádzajúcom článku. Amboseli je domovom aj pre ďalšie ohromujúce druhy zvierat. Z veľkej päťky chýba iba nosorožec, ktorý bol v tejto oblasti vyhubený. Narazíte tu na levy, gepardy, pakone, antilopy, zebry, hyeny, žirafy, hrochy no aj množstvo vzácnych vtákov a kŕdle plameniakov a pelikánov, ktoré lákajú pozorovateľov vtáctva. Tunajšie močiare tvoria fascinujúci kontrast k suchým savanám a horám v pozadí.

Kedy je ideálny čas na návštevu parku?

Foto: Drive Magazine

Aj keď park je prístupný počas celého roku, odporúčame sem prísť počas obdobia sucha od júna do októbra a od januára do februára. V tom období je prevažne slnečné počasie. Vegetácia je redšia a zvieratá sa nemajú moc kde skryť. Zhromažďujú sa okolo vodných plôch a tak ich môžete sledovať v hojných počtoch. Nevýhodou je väčší počet turistov. To v praxi znamená, že ak sa na nejakom mieste vyvaľuje svorka levov, musíte rátať s tým, že okolo nich bude kopec áut a počuť budete cvakanie foťákov. Počasie sa pohybuje okolo 28°C, s tým, že ráno a večer býva chladnejšie. Už tak rozbité cesty v tomto parku sú oveľa ideálnejšie počas obdobia sucha.

AMI MÉG ÉRDEKELHET