Šariš v zime

Pestrý región, tak sa prezentuje východoslovenský Šariš turistom – a to naplno platí aj pre obdobie zimných mesiacov.

Foto: regionsaris.sk

Návšteva regiónu Šariš v zime sa vám oplatí nielen vtedy, keď máte radi zimné športy a zasneženú krajinu. Šarišský región má svoje vonkajšie aj indoorové atrakcie, kvôli ktorým sa oplatí tento čarovný kút Slovenska navštíviť aj v chladných mesiacoch roka.

Rozšírená lyžiarska mapa a nové strediská

Foto: regionsaris.sk

Šariš je hornatý. Vďaka tomu láka lyžiarov, nielen z okolia, akonáhle tunajšie hory pokryje sneh. V okolí prešovskej metropoly sa nachádzajú hneď tri lyžiarske strediská. Medzi najnavštevovanejšie patrí Ski Drienica v pohorí Čergov. Okrem lyžovania si tu prídu na svoje aj nadšenci skialpinizmu či bežeckého lyžovania. Chodí sem veľa miestnych, no napriek tomu sa nemusíte báť preplnených tratí. Na niektorých si dokonca môžete vychutnať nočné lyžovanie a sánkovanie. Azda najväčšou výhodou je cenová dostupnosť.

Po vymrznutí si poďte prehriať kosti

Foto: regionsaris.sk

Po celodennom lyžovaní a sánkovaní sa choďte zohriať a zregenerovať do teplých bazénov. Tunajšia bohatá ponuka wellness centier na špičkovej úrovni a najmodernejší aquapark v Lipanoch vám určite dobije baterky. A ak ešte budete vládať, vydajte sa objaviť historické Bardejovské Kúpele, ktoré veľmi rada navštevovala aj cisárovná Sissi.

Bardejovské Kúpele

Foto: regionsaris.sk

Bardejovské kúpele a ich liečivé minerálne pramene sú jedným z najvýznamnejších termálnych kúpeľných stredísk na Slovensku. Sú zapísané na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Návštevníci tu zrelaxujú v bazénoch s termálnou vodou, v saunách a pri masážach. Okrem kúpeľov stojí za návštevu starobylé historické centrum, ktoré je tiež zapísané na zozname UNESCO a množstvo múzeí, hradov, kaštieľov a galérií. Svetový unikát tvoria najstaršie opálové bane na svete, ale aj mimoriadne zachovalý unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky.

Megafón

Foto: regionsaris.sk

Ak radi počúvate zvuky lesa, spev vtákov či šum stromov, sadnite si do 4-metrového dreveného megafónu, kde bude počuť zvuky okolitej prírody niekoľkonásobne. Megafón sa nachádza približne kilometer za obcou Zlatá Baňa v Temnom lese, ktorý nemá konkurenciu v strednej ani západnej Európe. Dva a pol tonová stavba má tvar deväťhranného ihlanu, vďaka ktorému koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu.

Ochutnajte Šariš

Po tom, čo sa naplno dobijú vaše svaly a myseľ, nabažíte oči krásnym prostredím zbystríte svoj sluch megafónom, zostáva ešte dopriať niečo svojim chutiam a čuchu. Na Šariši by ste mali ochutnať kuľašu, zemiakovú kašu omastenú opraženou slaninkou s kyslým mliekom. Odvážte sa aj na hutnú a výdatnú polievky kyšeľ, či veľavravné fizoli s hubami. Fazuľa je tu doma aj v recepte s názvom sciranka s fízolami, kde sa uvarené fazule vmiešavajú do strúhaného cesta. A ak niekde narazíte na slané kapustové koláče, pochopíte, čomu sa vo svete hovorí „comfort food“ – jedlo uspokojujúce dušu a hrejúce telo. Šariš vám ho rád dopraje.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET