Sárosi kikapcsolódás

Ha megnézegettük a fatemplomokat, irány a fürdő és a planetárium!

Fotó: slovakia.travel

Előző cikkünkben meglátogattuk a fatemplomokat és a tankokkal tűzdelt háborús Halálvölgyet, most pedig a könnyedebb szórakozásé a főszerep. Tarts velünk, kedves Olvasó,

Fürdő, gyermekpark és csillagvizsgáló

www.youtube.com

Nowe baseny geotermalne na Słowacji - AQUApark Lipany

Sáros a pihenni vágyóknak is felüdülést nyújt. Akik teljeskörű ellátásra vágynak, azok számára ideális választás a szlovákiai fürdőhelyek egyik legjobbjának számító Bártfafürdő. Jelenleg a poszt-Covid-szindróma kezelésével is foglalkoznak. A kisgyermekes családok számára felhőtlen kikapcsolódást ígér a Kisszebentől nem messze, Héthárson (Lipany) épült aquapark. A csúszdák és egyéb attrakciók mellett a komplexumban wellnessközpont is található.

Fotó: Eperjesi Planetárium

Eperjesen csillagvizsgáló és planetárium várja a világűr felfedezésére vágyó gyerekeket, Sztropkón a naponta 10-től 17 óráig nyitva tartó állatkertben kalandozhatnak. A belépőjegy felnőttek 3, a 3 – 15 éves gyerekeknek pedig 1,50 euróba kerül.

www.instagram.com

Slovander.sk on Instagram: "Národná kultúrna pamiatka Solivar v Prešove patrí medzi tie najvýznamnejšie technické pamiatky Slovenska.🤩 Je to komplex na čerpanie a varenie soli zo soľanky. Pochádza zo 17. storočia. Zaujímavosťou je, že už v stredoveku tu vyvierali soľné pramene. 👍 📸 @hlava_photography #slovander #slovensko #slovenskonafotke #slovenskojekrasne #slovenskovsrdci #milujemslovensko #slovenskocezobjektiv #turistavovlastnejkrajine #praveslovenske #naseslovensko #slovakia #slovaknature #slovakwild #presov#priroda#solivarpresov#solivar"

Immár több mint három évszázada áll Eperjes peremén Szlovákia egyik legjelentősebb ipari műemléke. A legendás sóvári (Solivar) üzem egyidejűleg több mint tízezer hektoliter sólé tárolására volt képes, melyből lepárlással nyerték ki a sót. A felújított objektum jelenleg múzeumként működik. Az egyedülálló kiállítás keretében megtekinthető a Leopold-akna, a torony, a főzőüzem és a kerepelő épülete, valamint a kohó és a kovácsműhelyek. Szerdától vasárnapig látogatható.

Ruszin ízek vonzásában

Fotó: sarisska-chiza.sk

A ruszin kultúra hangsúlyos jelenlétének nemcsak a kétnyelvű helységnévtáblák, hanem a hagyományos konyha is ékes jele. Sárosban szívesen fogyasztják a káposztás-céklás húslevest, ismertebb nevén a borscsot. A káposztalevélbe csomagolt fűszeres darált húst a helyiek galambocskának nevezik, és paradicsomszósszal tálalják.

A tatárjárás idejéből maradt fenn a hajdina, amelyet keleten tatarka néven ismernek, mivel állítólag a tatárok hozták be a mai Szlovákia területére. Tatárpirog készül belőle, darált hússal, túróval vagy juhtúróval töltve.

Ha kedvet kapnánk a hagyományos ízek megkóstolásához, látogassunk el az eperjesi Šarišská Chiža étterembe. Ennek belső terét megpillantva azonnal érezni fogjuk, hogy Alsó-Sáros központjába csöppentünk, az étlap kínálata pedig a vendéget csak megerősíti ebben.
Ha azonban már útközben megéheznénk, számíthatunk a Slovnaft töltőállomásokon lévő Fresh Cornerek kínálatára is. A népszerű hot dog és a sokféle ízletes szendvics a garancia arra, hogy nem maradunk éhen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET