Záhadné sedadlá: Prečo v lietadle nenájdete rad 13 a iné číselné zvláštnosti

Sedeli ste už niekedy v lietadle v rade s číslom trinásť?

Foto: Shutterstock

Pri plánovaní vášho ďalšieho výletu lietadlom si toto určite začnete všímať: chýbajúce sedadlo v trinástom rade. Toto číslo, obalené v Európe povesťou smolného symbolu, v lietadlách často nájdete vynechané, no dôvodom paradoxne nie je poverčivosť. Na vine je skôr snaha o úsporný design a jednotné číslovanie v rámci rôznych typov lietadiel, ako uvádza Travel+Leisure.

Takže, ak sa vám podarí usadiť práve v trinástom rade, považujte to za šťastný úlovok.

Foto: Pixabay

Priemerný cestujúci by si mohol myslieť, že absencia radu číslo 13 je výsledkom povier, avšak letecké spoločnosti majú svoje praktickejšie dôvody. Snažia sa o to, aby bola rezervácia a hľadanie miest čo najjednoduchšie a aby posledný rad sedadiel skončil rovným, zaokrúhleným číslom. To znamená, že okrem trinástky často chýbajú aj ďalšie čísla, čo má za následok "deravé" číslovanie. Napríklad, v lietadlách Boeing 737 zvyčajne neexistuje rad číslo 4, 5, a 6, čo uvoľňuje priestor pre prvú triedu.

Iná kultúra, iné čísla v nevôli

Sedadlá v lietadle - ilustračné foto

Zaujímavosťou je, že nejde len o trinástku. V rôznych kultúrach sa rôzne čísla považujú za nešťastné. Napríklad v Číne sa vyhýbajú číslu 14, ktoré znie podobne ako slovo pre smrť (si), zatiaľ čo v Taliansku a Brazílii nie je obľúbené číslo 17 kvôli jeho spojitosti s nápisom na náhrobných kameňoch. Letecké spoločnosti teda musia brať do úvahy aj tieto kultúrne rozdiely a prispôsobiť číslovanie sedadiel tak, aby vyhovovalo čo najširšej skupine cestujúcich.

Ak veríte v smolnú trinástku, neleťte Delta Airlines

Foto: Delta Airlines

Niektoré letecké spoločnosti, ako napríklad Lufthansa, Ryanair, alebo United Airlines, sa rozhodli úplne vynechať trinásty rad sedadiel, zatiaľ čo iné, ako Delta Airlines, si tento unikát ponechávajú a tak sa na vašom boarding passe môže zjaviť aj toto, pre mnohých smolné číslo. Táto rozmanitosť prístupov k číslovaniu sedadiel ukazuje, že nie je všetko len o poverách, ale aj o snahe uľahčiť cestujúcim orientáciu a rezerváciu sedadiel.

Pre vás to však môže byť zábava – odteraz si pri nastupovaní môžete začať všímať chýbajúce číslovania radov sedadiel a podľa toho tipovať, prečo tam asi nie sú – pre praktické, poverčivé, či iné dôvody?

Foto: Unsplash / Chris Brignola

Nastupovanie do lietadla - ilustračné foto

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET