Alig ismerik ezt a gyönyörű üzbég várost, pedig a Selyemút fontos állomása volt

Ráadásul tele van kulturális emlékekkel.

Selyemút

Világszerte egyre nagyobb figyelemnek örvendenek az „ismeretlen”, kevesek által lakott úti célok. Annak ellenére, hogy az ilyen helyek nem tudják felvenni a versenyt a legnépszerűbb desztinációkkal, sokszor legalább olyan érdekes és egyedi látványosságokra bukkanhatunk, mint a népszerű célpontokon. A világ egyik legismertebb turisztikai lapja, a Condé Nast Traveler idén pontosan ezeket az apróbb településeket díjazta. Ezek közül mutatunk be most egy alig ismert, távoli célpontot, Itchan Kalát, mely a Selyemút egyik fontos állomása volt.


Üzbegisztán délnyugati részén, a türkmén határhoz közel található egy körülbelül 90 ezer lakusú város, Khíva, melynek történelmi jelentőségű óvárosa, Itchan Kala 1990 óta UNESCO világörökségi helyszínként ismert – a középkori városfallal körülvett területet egyébként mindössze háromszáz ember lakja.

Ez is érdekelhet! Michelangelo titkos rejtekhelye már látogatható

Az Express cikke szerint Itchan kala utcáin sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy középkori karavánon utazva várnánk, hogy nekivágjuk a perzsa sivatagnak.

Fotó: Shutterstock

Khíva, Üzbegisztán

Ez nem is csoda, hiszen a közel 10 méteres falakkal körbevett óváros annak idején a Selyemút egyik legjelentősebb állomásának számított: ez volt a karavánok utolsó pihenőhelye, mielőtt nekivágtak volna a napjainkban Türkmenisztánhoz tartozó hatalmas sivatagnak, amelyen keresztül majd átjuthattak a mai Irán területére.

Az óváros a közép-ázsiai iszlám építészet egyik legfontosabb helyszínének számít. Ugyan az épületek nagy részét már felújították, a munkálatok során kiemelten odafigyeltek arra, hogy ne térjenek el a hagyományos középkori építészeti stílustól.

Emiatt Itchan Kala a lehető legautentikusabb formában maradt fenn, így idelátogatva szó szerint a megelevenedett múlt részesei lehetünk.

A városrész legfőbb látványosságai közé tartozik az 1782-ben elkészült Juma mecset; az 1855-ben megépült, zöldeskék színben pompázó Kalta Minor, az egyetlen olyan minaret a világon, amelyet teljes egészében csempe fed; és a középkori arab iskolarendszer ikonikus épületei, a medreszék, amelyekben elsősorban vallástudománnyal kapcsolatos oktatás zajlott.

This is a classic recipe for a loved-by-everyone Uzbek Plov, also called Pilaf. INGREDIENTS AND PRODUCT LINKS: ...

How to make UZBEK PILAF (Pulao, Palov, Plov, Osh)

Ha a településen járunk, a történelmi látványosságok mellett ne hagyjuk ki a nyüzsgő bazárokat, és mindenképp próbáljuk ki a tradicionális üzbég konyhát – akár street foodként is kiváló lehet például a manti (ami a kínai csiaocéhez vagy a japán gyozához hasonló, általábban hússal töltött tésztabatyu) vagy az ország nemzeti étele, a plov, ami egy számtalan variációval rendelkező, húsalaplében főzött rizses-zöldséges egytálétel.

Figyelmedbe ajánljuk! 5 csodálatos hely, ahol a természet az úr

És amennyiben szeptember elején utazunk Khívába, még a nemzetközi táncfesztiválnak, a Raks Sehrinek (vagyis a „Tánc Varázsának”) is részesei lehetünk. Az Itchan Kala Múzeumban és több medreszében évente megrendezett programsorozaton – amellett, hogy megismerkedhetünk a hagyományos üzbég táncművészettel –, kiállításokat, tradicionális népi koncerteket és bábszínházi produkciókat is láthatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET