Különleges helyen síelnél? Próbáld ki Afrika legjobb pályáját!

És még tömeg sincs!


Az európai turisták elsősorban a szép tengerpart, a sivatagi túrák és a történelmi városok miatt keresik fel Marokkót, de bármily meglepő, a téli sportok szerelmeseinek is tud mit kínálni ez az észak-afrikai ország.

​Az egyetlen, ezért a legjobb

Afrikában összesen 13 sípálya van – ezek többségét Marokkóban, Algériában és Dél-Afrikában találjuk. A teljes igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy ezek a pályák általában csak néhány száz méternyi lesiklást tesznek lehetővé, így európai mércével síközpontnak nem igazán nevezhetők, síparadicsomnak pedig végképp nem. Egyetlen kivétel van köztük, a marokkói Magas-Atlasz hegységben található Oukaïmeden, amely valóban síparadicsom. Itt viszonylag jól kiépített infrastruktúrával – szállással, sífelszerelés-kölcsönzővel, éttermekkel – várják a látogatókat. Igaz, az európai színvonaltól elmarad, de ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a síszezon itt csak december végétől február végéig tart.

Szamárhátról sítalpra

Oukaïmeden Marrákestől kb. 80 km-re található, a síközpont 2610–3268 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Autóval, taxival, helikopterrel, de autentikus marokkói módon akár szamárháton is megközelíthető, és éppen ez adja a hely varázsát. Az összesen 10 kilométer hosszú pályákat néhány sílift szolgálja ki. Ezek között mindenféle nehézségi fokozatú megtalálható, a legnagyobb szintkülönbség pedig 658 méter. A leghosszabb pálya 3 kilométeres, lesiklás közben azonban figyelni kell arra, hogy a pálya néhol jeges, néhol pedig latyakos. Egyes pályák kihívást jelenthetnek a pályajelző táblák hiánya miatt, azaz a határok nincsenek egyértelműen kitűzve. A tapasztalt síelők és snowboardosok gyakran a pályán kívüli lejtőkön való lesiklást választják, ezért előfordulhat, hogy esetleg lesiklópályának nézünk egy olyan területet is, ami valójában nem az.

Nem bírja a tömeget? Síeljen Afrikában!

Ha a téli hónapokban Marokkóban járunk, mindenképpen keressük fel Oukaïmedent, akár csak egyetlen napra is, hiszen egy afrikai síelés egy egész életre szóló élmény lesz. Gondoljunk bele: hány ismerősünk mondhatja el magáról, hogy Afrikában volt síelni? Oukaïmeden ráadásul az európai síparadicsomokhoz képest jóval olcsóbb, és mivel Marokkó nem éppen a téli sportokról híres, ezért nagy tömegekkel sem fogunk találkozni a sípályákon. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Szahara szomszédságában fekvő Magas-Atlasz hegyeiről tiszta időben lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET