5 tipp arra, hogyan szállítsunk síléceket autóval

Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, és mindegyik más típusú síző számára ideális.

Fotó: Shutterstock

Ha nem rajongsz a kölcsönzőkért, és inkább a saját sífelszerelésedet szeretnéd használni, a legfontosabb kérdések egyike, hogyan juttatod el azt magára a domboldalra. A hegyekben való kirándulások természetes velejárója a sok és nagyméretű poggyász, így ha ehhez még társul a sífelszerelés is, alaposan meg kell fontolni a logisztikát. Szolgálunk hozzá néhány tippel.

1.  Sízsák – pároknak ideális

Fotó: Škoda Auto

Vannak kocsik, amelyek beépített sízsákkal rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a sílécek biztonságos szállítását anélkül, hogy bepiszkolnák a jármű belterét. Az ilyen sízsák előnye, hogy nem befolyásolja az autó vezethetőségét és a fogyasztását sem. Hátránya a méretéből adódik, általában két pár síléc elhelyezésére alkalmas. Ha külön veszünk sízsákot, mindig győződjünk meg róla, hogy megfelelően, stabilan van-e rögzítve és le van-e zárva. Ellenkező esetben belegondolni is rossz, egy esetleges baleset során milyen sérüléseket okozhatnának a belőle kihulló éles botok vagy a lécek élei.

2. Síléctartó – a helytakarékos megoldás

Fotó: Mont Blanc

A síléctartók könnyen felszerelhetőek a járművek tetejére és kevés helyet foglalnak raktározáskor, így ideális választást jelentenek azok számára, akik otthon helyszűkében vannak, kisebb lakásuk, nem túl nagy pincéjük vagy egyszerűen csak kevés tárolásra alkalmas helyiségük van. Másrészt, ahogy az eszköz neve is jelzi, kizárólag a sílécek szállítására alkalmas, a többi sífelszerelésére nem. Azaz a sícipőknek, a botoknak és a többi dolognak az autóba kell kerülnie. Emellett kissé nehézkes hozzáférni a sílécekhez, gyakran az ajtók küszöbén egyensúlyozva lehetséges csak; megnő a kocsi fogyasztása autópályán, és néha az is előfordul, hogy a légellenállás miatt a sílécek elkezdenek „fütyülni”. Viszont a síléctartók könnyen fel- és leszerelhetőek, így például sífutáskor, amikor a sícipő már eleve rajtunk lehet, ideális választás a síléctartó használata.

3. Vonóhorogra szerelhető síléctartók – ha van gömbfejünk

Fotó: Buzz Rack

Abban az esetben, ha az autónk rendelkezik vonóhoroggal, érdemes elgondolkodni egy olyan síléctartó felszerelésén, amely az autó hátulján levő gömbre csatlakozik. Az ide merőlegesen felerősített sílécek könnyen hozzáférhetőek és csak minimális mértékben befolyásolják az autó menettulajdonságait. A síléceken kívül snowboardok és síbotok is szállíthatóak így, de a sícipők megintcsak nem. Másrészt, a síközpontok parkolóiba érve gyakori tapasztalat, hogy a sílécek összeszedték a koszt az utakról. Szintén számolni kell azzal, hogy tolatáskor az érzékelők megzavarodhatnak. A csomagtartóhoz való hozzáférést megkönnyítendő a síléctartó lehajtható, és a síszezon befejeztével gond nélkül leszerelhető.

4. Szállítóbox a vonóhorogra – két világ találkozása

Fotó: MFT Transport Systems

A vonóhorogra erősíthető box megfelelő teret biztosít a sílécek és egyéb felszerelések biztonságos szállítására. Mivel zárható, a tolvajoknak is kevésbé szúr szemet, így nyugodtan lehet bele pakolni. Ez a megoldás nem kedvez a magas sízőknek, mert a legszélesebb box is csak 185 cm-es lehet. A tolatóradart ilyenkor felejtsük el, és tudatosítsuk, hogy az autó hossza hirtelen megnőtt, amire főleg a zsúfolt parkolókban kell vigyázni, és nem megszokásból manőverezni.

5. Tetőbox – a sílécek szállításának királykategóriája

Fotó: Thule

A tetőbox nagyon népszerű az autósok körében, nem véletlenül látni gyakorta kisebb-nagyobb „ládákat” a kocsik tetejére szerelve. A közkedveltségük jogos: ezekbe a boxokba nemcsak a sífelszerelés, de számos egyéb tárgy is elfér. Nyáron is kiválóan alkalmasak bármilyen eszközök szállítására, a csomagtartó mellett újabb tárhelyet kínálva az utazóknak. 270–650 literes hengerűrtartalom mellett 50–75 kg a teherbírásuk, azaz a bukósisakok, síbotok és sícipők is elhelyezhetőek bennük. A sílécek a tetőboxokban védve vannak az időjárás viszontagságaitól és a tolvajok szeme elől is. Igaz, kicsit igényesebb a felszerelésük – külön kell rögzíteni a tartókat és külön a boxot –, de az extra hely egész télen a rendelkezésünkre áll. Legfőbb hátránya a magasabb ára.

Emellett a hosszabb sílécek nem mindig férnek be a boxba, ezért alaposan fontoljunk meg minden tényezőt, mielőtt a megvásárlása mellett döntünk. Kisebb gondot a box otthoni tárolása is okozhat. Vezetés közben pedig, különösen nagyobb sebességnél számolni kell a légellenállás megnövekedésével és így a magasabb fogyasztással, mint ahogy azzal is, hogy kissé megváltoznak az autó menettulajdonságai.

AMI MÉG ÉRDEKELHET