Sítúra és jég-gokart Hollandiában

Hollandia nem tartozik a nagyhatalmak közé a téli sportok terén, de amit a természet nem adott meg az országnak, ők azt kreativitással pótolják.

Fotó: IceKart Rucphen-Breda

Kevesen tudják például, hogy a Bredához közeli Rucphen nevű kisvárosban található Európa egyetlen valódi, állandó jég-gokartpályája. Itt nemcsak egymással versenyeznek a gokartosok, de a jeges pályán saját magukat is le kell győzniük.

Szétárad ereinkben az adrenalin

www.youtube.com

IceKart Rucphen - Ga de uitdaging aan!

A jégen történő gokartozás vagy jég-gokart fogalmakat szó szerint kell érteni: olyan (autó)versenyről van szó, amely során jeges felületű pályákon kell gokartozni. Semmi másról nincs szó, mint a jól ismert gokartversenyek téli verziójáról. Ugyanolyan különleges élményt és nagy adrenalinlöketet nyújt, mint a megszokott változat.

A jég-gokartozók teljes mértékben élnek a téli körülmények nyújtotta lehetőségekkel, a megfagyott felületű pályákon még a rutinosabb pilóták is egészen új élményeket tapasztalhatnak meg. A csúszós jég még inkább kiszámíthatatlanabbá teszi a gokartokat: míg aszfalton csak a merészebbek merik megcsúsztatni a kanyarokban a gépet, addig a jég-gokartozás elképzelhetetlen driftelés nélkül.

A gokartokon értelemszerűen nem slick gumik vannak, amelyek felületén nincs minta. Épp ellenkezőleg, az abroncsaik szegecseltek, hogy a tüskék szó szerint beleharaphassanak a jégbe a folyamatosan mínusz két Celsius-fokos hőmérsékleten tartott pályán.

Fotó: IceKart Rucphen-Breda

És mivel a tél a motorsportrajongók számára általában az új szezon kezdetére való várakozással szokott telni, egy Breda-Rucphen-i kirándulás teljesen új fejezetet nyithat az életükben.

Jég-gokartozás

Az IceKart Rucphen-Breda egész évben nyitva tart. A 300 méteres pályán egyszerre 12-en gokartozhatnak. Mivel egy kört nagyjából 40–50 másodperc alatt lehet teljesíteni, egyszerre kb. 12 percet lehet eltölteni a pályán. A Forma–1-es világbajnok Max Verstappen hazájában bárki megmutathatja versenyzői tehetségét, ráadásul a legigényesebb körülmények közepette. A gokartpályán rendszeresen szerveznek úgynevezett DritsNights estéket, amelyeken az érdeklődők elsajátíthatják a drifteléshez szükséges trükköket. A legközelebbi ilyen eseményre január 21-én kerül sor.

Sítúra Hollandiában

Bár első hallásra hihetetlennek tűnik, de Hollandiában is lehet síelni. Az olyan „síközpontokban”, amelyek magát a hegyoldalt is mesterségesen építik meg. Egy ilyen komplexum működik Rucphen-Bredában is. A fedett épületben három sípálya található nyolc felvonóval, melyek reggel kilenctől este tízig üzemelnek. Az egynapos skipass nagyjából 50 euróba kerül. A SnowWorld központ közvetlenül az IceKart Rucphen-Breda szomszédságában található, így a komplex téli szórakozás jegyében érdemes egy teljes napot itt eltöltenünk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET