Utazás a múltba: skanzenek a környéken

Nemcsak ősszel és halottak napja idején szoktunk a múltra gondolni, és azon elmélkedni, mi volt egykor, és mi van ma. Bár az időutazást még nem találták fel, egyes helyeken mégis átélhetjük a régi korok hangulatát. Szlovákiában és a környező országban több érdekes skanzent is találunk.

Fotó: Múzeum slovenskej dediny

A szabadtéri múzeumok és a népi építészetet bemutató helyek a múltba repítik a látogatót. Megtapasztalhatjuk, milyen nehéz életük volt elődeinknek a ma már megszokott technikai segédeszközök nélkül, a fából készült építmények és a gazdag kísérőrendezvények pedig azt az érzetet keltik bennünk, mintha tényleg időutazáson vennénk részt. Nemcsak nálunk, hanem a szomszédos országokban is vannak felfedezésre váró helyek.

A szlovák falu múzeuma, Turócszentmárton, Szlovákia

Fotó: Múzeum slovenskej dediny

A turócszentmártoni szlovák skanzen a szlovák falu szabadtéri múzeuma. A várostól délre található, 1965-ben alapították. A skanzen egyedülálló betekintést nyújt a szlovák falvak hagyományos életébe és kultúrájába. Fő attrakciói közé tartozik a vidéki házak, gazdasági épületek, templomok és műhelyek gyűjteménye. A kiállítás bemutatja a hagyományos mesterségeket, mezőgazdasági eszközöket, ruházatot és egyéb, vidéken használt tárgyakat. A múzeumban nem csupán Turócból, hanem Árvából, Kiszucáról, a Javorníky-hegységből és Liptóból származó épületeket és kiállítási tárgyakat is láthatunk.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre, Magyarország

Fotó:Skanzen.hu

A Szentendrei Skanzen a Magyarországra látogató turisták egyik kedvenc célpontja. Egy kőhajításnyira található Budapesttől. Ezt a skanzent 1967-ben alapították, és bemutatja a különböző történelmi korok autentikus falusi környezetét. Láthatunk itt hagyományos házakat, csűröket, pincéket és egyéb vidéki építményeket. Megnézhetjük a régi, fából készült szekereket bemutató gyűjteményt, ismereteket szerezhetünk a paraszti társadalom felbomlásáról a Dunántúlon, megfigyelhetünk egy, a nagy magyar rónaságon tartott vásárt, és megismerhetjük a különböző tájegységek építészetét az észak-magyarországi falvaktól egészen a Felső-Tiszavidékig. A skanzen gyakran ad otthont különféle kulturális rendezvényeknek és régi mesterségek bemutatóinak, ami új szempontokkal is gazdagítja az időutazást.

A népi építészet múzeuma és néprajzi park, Sanok, Lengyelország

Fotó: Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku

A sanoki skanzen (Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny) az egyik legnagyobb skanzen Lengyelországban, 1958-ban alapították. Lengyelország különféle régióinak kulturális örökségét mutatja be. Láthatunk itt galíciai teret vagy tipikus, fából készült dél-lengyelországi várost, Święcany község kastélyát egy festői dombon a múzeum közepén, vagy az ikonfestészetet bemutató állandó kiállítást, több mint 200 műtárggyal. Emellett itt is találunk a hagyományos mesterségekkel és a népművészettel foglalkozó kiállításokat, amelyek mélyebb betekintést nyújtanak a lengyel vidék múltjába és kultúrájába.

Cseh Skanzen, Rožnov pod Radhoštěm, Csehország

Fotó: Národní muzeum v přírodě

A rožnovi Cseh Skanzen az egyik legnépszerűbb skanzen Csehországban. 1925-ben alapították, és átfogó képet nyújt a cseh vidéki kultúráról és történelemről. Több mint száz történelmi épületet tekinthetünk itt meg Csehország különböző régióiból és korszakaiból. Nem hiányoznak a hagyományos mesterségek és a folklórrendezvények, amelyek tovább növelik az itteni élmények autentikusságát. A legnépszerűbb és legrégebbi látogatói útvonal a Fából készült városka. A leghosszabb körséta, a Valach falu, kétszer olyan hosszú ideig tart, de ellátogatunk közben a Beskydek-hegységbe, és megismerjük az itteni pásztorok életét. A Malomvölgy elnevezésű útvonalon a helyi gazdaságot ismerjük meg, amely egyesítette az emberi erőt és a víz hajtóerejét.

Osztrák Szabadtéri Múzeum, Stübing, Ausztria

www.youtube.com

Stübing - das Freilichtmuseum für ganz Österreich

Az Österreichisches Freilichtmuseum Graz városának közelében található. Ezt a skanzent 1970-ben alapították, és több mint 100 autentikus vidéki épületnek ad otthont, amelyek Ausztria különféle területeiről származnak. Európa tíz legnagyobb skanzenje közé tartozik. A fő attrakciói közé tartozik a történelmi házak, csűrök, templomok és hagyományos műhelyek gyűjteménye. Interaktív foglalkozások és mesterségbemutatók segítségével ismerhetjük meg, hogyan élték mindennapjaikat az elmúlt korok emberei, és azt is, miben különbözött életmódjuk a miénktől.

A Népi Építészet Skanzenje, Ungvár, Ukrajna

Az ungvári skanzen Nyugat-Ukrajna fontos kulturális központja, közel a szlovák határhoz. Ez a skanzen Kárpátalja különböző régiónak építményeit mutatja be. A legjelentősebb attrakciói közé tartozik a faházak, fatemplomok, csűrök és egyéb vidéki építmények gyűjteménye, amely betekintést nyújt a régió hagyományos életébe és építészetébe.Az ungvári skanzen rendszeresen szervez különféle kulturális rendezvényeket és fesztiválokat, amelyek a gazdag ukrán kulturális örökséget népszerűsítik.

Hagyományos rendezvényeken vehetünk részt, megkóstolhatjuk a helyi ételeket, és autentikus módon megtapasztalhatjuk a régió múltját és kultúráját. A skanzen fontos helyszín a Szlovákia történetével is szorosan összefonódott Kárpátalja örökségének és kulturális hagyományainak megőrzésére és bemutatására.

AMI MÉG ÉRDEKELHET