Skócia legszebb várai és kastélyai – 2. rész

Romosak és kísértetjárták? Lehet, de akad köztük gyönyörű és reneszánsz is.

Dunrobin
Fotó: Shutterstock

A legszebb skóciai várakat bemutató cikkünk első részében már eljutottunk Edinburgh-ba, Glamisba és Stirlingbe. Szubjektív listánk azonban ezzel még nem ért véget, íme, néhány további tipp!

​Eilean Donan Castle

www.youtube.com

The Official Eilean Donan Castle Promotional Video

Ez a skót-felföldi vár azoknak is ismerős lehet, akik még sohasem jártak Nagy-Britanniában – szinte nincs is olyan Skóciáról szóló útikönyv, amelynek a borítóján ne szerepelne. Három tó – Loch Duich, Loch Long és Loch Alsh – találkozásánál fekszik, elképesztő természeti környezetben, nagyjából egy kilométerre Dornie községtől.

A vár maga egy kis szigeten áll, a parttal egy ősi kőhíd köti össze, amelyen csak gyalog lehet közlekedni.

Eredetileg erődítménynek építették, mely a vikingek elleni védekezést szolgálta. Nevét egy 617-ben mártírhalált halt szentről kapta. Távoli fekvése miatt környezetének szépsége ma is többé-kevésbé érintetlen. Az Eilean Donan kastély Skócia egyik legtöbbet fényképezett nevezetessége, rendkívül népszerű esküvői helyszín, de autentikus középkori hangulata miatt a filmesek is nagyon kedvelik. A kastélyt olyan filmek tették híressé, mint Sherlock Holmes magánélete, a Hegylakó, a Briliáns csapda, A világ nem elég, Elizabeth: Az aranykor, valamint A boldogító talán. Ma a várban egy remekül kialakított múzeum található, melynek különleges látványossága a korhű konyha, amely „hangosítva” van, és a lejátszott zajok, hangok és zörejek olyan hatást keltenek, mintha éppen egy főúri lakomára készítenék a szakácsok az ételeket.

​Dunrobin

Fotó: Shutterstock

A Skócia északi részén található hatalmas Dunrobin-kastély több szempontból is egyedülálló. Skóciára inkább a várak, a középkori erődök vagy a lenyűgöző romok jellemzőek, Dunrobin azonban nem illeszkedik ebbe a sorba. A reneszánsz építészet jegyeit hordozza magán, ilyet pedig Skóciában csak ritkán láthatunk. Végső formáját csak 1845-ben nyerte el, és bár 1920-ban egy tűzvészben károkat szenvedett, de sikerült helyreállítani. A Sutherland család tulajdonában álló fényűző kastély Skócia egyik legnagyobb kastélya, összesen 189 szobája van. 1973 óta áll nyitva a nagyközönség előtt, a látogatók bejárhatják a szobákat, és betekinthetnek az egykor nagy hatalmú earl-ök életébe. A kastély mellett egy szépen karbantartott franciakert van, ahol solymászbemutatón vehetünk részt, valamint megtekinthetünk a trófeamúzeumot is – a Sutherland klán tagjai szenvedélyes vadászok voltak, számos trófeájuk egzotikus vadászatok emlékét őrzi.

​Braemar

Fotó: Shutterstock

Az 1628-ban épült, tornyos, erődszerű Braemar-kastélyban állítólag több szellem is kísért. Többen saját szemükkel is látták őket, mások pedig egy gyerek sikoltozását vélték hallani, akit állítólag ott gyilkoltak meg. A kastély a Ferguson klán tulajdona, amelyet egy jótékonysági alapítvány bérel. Bár a kastély jelenleg felújítás alatt áll, kívülről megtekintve is nagy élményt jelent. Érdemes körülnézni a bájos Braemar községben is. A kompakt karakterét szépen megőrzött falu csaknem teljes területe védelem alatt áll, ahol gyönyörű viktoriánus stílusú házak között tehetünk egy sétát.

​Inveraray Castle

www.youtube.com

Inveraray Castle - Scotland - Drone footage

A mesebeli Inveraray-kastély a leghosszabb skót tengeröböl, a Loch Fyne partján található, a Skót-felföld lélegzetelállító természeti környezetében. Sokan Skócia legszebb kastélyának tartják, tulajdonosa Argyll hercege, aki egyúttal a Campbell klán feje is. A hercegi család is itt lakik, de az épület látogatható. A kastély belsejében egy lenyűgögő méretű fegyverterem van, ahol több mint 1300 fegyvert láthatunk, köztük több olyan kardot is, amelyek a cullodeni csatából maradtak fenn.

AMI MÉG ÉRDEKELHET