Kivonult a társadalomból a skót birka

Talán túl sok Rousseau-t olvasott. Vagy eltévedt.

birka
Fotó: Shutterstock

A Skót-felföldön kószál egy titokzatos birka, aki valahogy egyedül maradt, és még a birkanyírást is rendre kihagyja. Vajon meg kell menteni?

A névtelen jószágot Jillian Turner fedezte fel még 2021-ben. A vidéken rendszeresen megforduló nő épp sporttársaival kajakozott, amikor egyszer csak észrevette a magányos juhot egy meredek sziklaszirt lábánál.

Amikor nemrégiben újra megtette azt az útvonalat, megdöbbenve konstatálta, hogy az állat még mindig ugyanott tengeti mindennapjait, az egyetlen különbség, hogy gyapja mostanra hatalmasra nőtt – írja a The Guardian.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Az első találkozásáról Turner így mesélt:

„Körülbelül fél mérfölddel a Cromarty Firth-be való befordulás előtt észrevettünk egy birkát egy kavicsos parton, a meredek, sziklás partvonal alján. Látta, hogy jövünk, és a part mentén végig kísért minket, ameddig csak tudott.”

Mikor két évvel később ismét meglátta az állatot, nagyon meglepődött.

„A közeledésünkre ismét követni kezdte a csoportot a part mentén, szikláról sziklára ugrált. Egész úton hívogatott minket”

– emlékezett vissza Turner, majd hozzátette, hogy nagyon sajnálja az állatot, akiről eddig azt hitte, hogy mostanra már hazajutott:

„Egy nyájhoz szokott állat számára ez kínszenvedés lehet. Úgy tűnt, hogy kétségbeesetten keresi a kapcsolatot velünk."

Fotó: Pixabay

Ő itt egy felföldi marha. Úgy tűnik, a szeles tájakon nem divat fodrászhoz járni.

Az állatbarát kajakos már több ügynökségnél is próbálkozott az állat megmentésével kapcsolatban, ám eddig nem járt sikerrel.

„Megkerestem a hegyimentőket, akik nagyon együttérzőek voltak, de nem tudnak addig semmit tenni, amíg nem kapnak felszólítást egy segélyszolgálattól. A Nemzetközi Állatvédő Szervezettel is felvettem a kapcsolatot, de egy felügyelő jelezte, hogy a juhot ismerik, és nincs veszélyben."

Turnert annyira érdekelte az állat helyzete, hogy a sziklafal tetejére is felsétált, hogy saját szemével láthassa az állat élőhelyét.

Mielőtt azonban akárki megijedne, hogy az állatot ilyen kegyetlenül magára hagyták, mindenkit megnyugtatunk, a skót Állatvédő Szervezet főfelügyelője, Mike Flynn jelezte, hogy tudnak az állatról, aki teljesen egészséges és jól van:

„A juh bőségesen legelészik a környéken, de nem tudtuk megállapítani, hogy kihez tartozik. További ellenőrzéseket fogunk végezni, amikor az időjárás engedi."
AMI MÉG ÉRDEKELHET