Päť slovenských kníh o náročných túrach a prechodoch

Tí, ktorí absolvovali dlhé prechody horských masívov a náročných terénov, sa zhodujú v tom, že ide o jedinečný zážitok plný sebapoznávania, prehodnocovania životných hodnôt a zmeny v živote. Ak ste niečo také ešte neabsolvovali, odporúčame začať z pohodlia domova – v knihách od slovenských autorov a autoriek.

Foto: Shutterstock


Lenka Vacvalová – Nájdem odvahu

Foto: Lindeni

Známa slovenská herečka a moderátorka Lenka Vacvalová je aj vytrvalostnou bežkyňou. A na Slovensku sa podujala odbehnúť najdlhší z behov – 770 kilometrov of Duklianskeho priesmyku na východe po hrad Devín pri Bratislave. O svojej Ceste hrdinov SNP napísala pútavú knihu, kde opisuje 16 dní strávených v daždi, blate, snehu a bolesti – a to nielen u seba, ale aj skutočných hrdinov Slovenského národného povstania. Ak vás kniha zaujme, siahnite aj po jej druhom titule, knihe Viac odvahy, kde na španielskej trase GR 11 v Pyrenejách prekonáva 880 kilometrov a k tomu 42 kilometrov výškových.

Martin M. Šimečka – Príbehy tuláka po Slovensku

Foto: N Press

Rovnakú trasu, len opačným smerom, si zvolil Martin M. Šimečka, no po Ceste hrdinov SNP nebežal, ale skôr sa túlal. Po červenej značke sa z neho stal, ako hovorí, tulák, pričom sa trasy nedržal striktne, ale z nej schádzal. Stretával ľudí na odľahlých samotách, ktorých príbehy zvečnil v knihe, ktorá rozoberá nielen osud tuláka, ale aj tých, s ktorými sa stretol. Kniha vyšla len v lete 2022 a stala sa okamžitým hitom.

Milan Vranka – Hory boli ich osudom

Foto: Jota

Osudy slovenských a českých horolezcov, ktorí hory milovali a položili v nich aj svoj život, mapuje kniha Hory boli ich osudom od slovenského športového novinára, publicistu a spisovateľa Milana Vranku. Zažijete pád vrtuľníka vo Vysokých Tatrách, Everest, Pamír aj Annapurnu, Broad Peak aj peruánske Andy – a to všetko zo zážitkov ľudí zo Slovenska a Česka.

Artúr Benes – Moja cesta

Foto: Rokus

O ceste do Santiaga de Compostela sme v Drive magazíne už písali. Aké to však je, keď sa na „Camino“ vydáte ako 58-ročný a bez kondičky? Ako opisuje z vlastnej skúsenosti Artúr Benes, je to dobrodružná výprava do vlastného vnútra a paralela života. O tom, či prežijete utrpenie alebo radostné objavovanie, je len na vás. A na skúsenostiach druhých sa učia tí múdri – preto prvou vašou výpravou by mala byť tá, ktorá povedie do kníhkupectva.

Martin Navrátil a Peter Hliničan - Na kraji sveta

Foto: Ultimo Press

Slovenskí cestovatelia, známi z populárneho podcastu „Choď do...“, sa v roku 2020 rozhodli skopírovať cestu pôvodných etník, ktoré prekonali Beringov prieliv z Čukotky do Severnej Ameriky suchou nohou a dali tak základ osídlenia na tomto kontinente. Štyridsaťtisíc rokov po nich túto trasu zopakovali dvaja Slováci na expedícii, kde v arktickej zime až do mínus 50 stupňov Celzia čelili ľadovým medveďom, mrazu, snežným búrkam, ale videli aj polárnu žiaru či dobro miestnych ľudí. Ak vám táto zima pripadá príliš teplá, táto kniha vás určite schladí, ale spríjemní vám zimné dni a večery.

AMI MÉG ÉRDEKELHET