Slovenský čerešňový raj - Brdárka

Za kvitnúcimi čerešňami nemusíte do Japonska – urobte si výlet do Brdárky na Gemeri.

Brdárka
Foto: Región Gemer

Ak ste milovníkom prírody, histórie a tajomstiev, ktoré naše územie ukrýva, Brdárka by mala byť na vašom zozname miest, ktoré stojí za to navštíviť. Táto idylická dedinka, obklopená ovocnými sadmi a zelenými vŕškami, sa nachádza v takzvanej slnečnej pasci, čo umožňuje rast až 4000 čerešňových stromov rôznych odrôd.

Slovenský a európsky unikát

Občianske združenie Alter Nativa v spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou tu zmapovalo minimálne 50 odrôd čerešní, čím sa Brdárka stáva nielen slovenským, ale možno aj európskym unikátom v pestrosti ovocných druhov.

Región Gemer

Okrem čerešní tu rastie aj približne 2000 stromov hrušiek, jabloní a vlašských orechov. Nezabudnite si pred túrou nabrať do zásoby kvalitnú pitnú vodu z miestnych prameňov, ktorých je v dedine a jej okolí hojnosť. Táto oblasť ponúka nielen nádherné scenérie, ale aj výživu pre telo i dušu.

Jarné túry na Gemeri

Pre turistov je najatraktívnejším cieľom Vdovčíkovo kreslo na vrchole Malého a Veľkého Radzima, odkiaľ sa naskytá úchvatný výhľad na okolitú krajinu až po Bukové hory v Maďarsku. Cesta k tomuto prírodnému trónu vás zavedie žltou turistickou značkou a odmenou za dvojkilometrové stúpanie bude nielen výhľad, ale aj stretnutie s unikátnou flórou, ako je kriticky ohrozený Jazyčník sivý, ktorý nenájdete nikde inde v strednej Európe.

Spojenie s Pavlom Jozefom Šafárikom

Foto: Región Gemer

Kultúrnu hodnotu Brdárky zvyšuje aj renesančno-barokový kostol z konca 17. storočia, ktorý ukrýva jediný dodnes kompletne zachovaný organ majstra Wallachyho. Z histórie dediny sa nesmie opomenúť ani odkaz na Pavla Jozefa Šafárika, ktorého otec tu pôsobil ako farár.

Na ceste z Brdárky môžete objaviť aj ďalšie poklady regiónu, ako sú gotické kostoly s jedinečnou freskovou výzdobou v neďalekých Koceľovciach, Ochtinej a Štítniku. Neďaleká obec Rejdová je známa udržiavaním ľudových remesiel a folklórnymi slávnosťami. A ak by ste túžili po hlbšom ponorení sa do histórie, zeleno značená turistická trasa vás zavedie do Kobeliarova k pamätnému domu Pavla Jozefa Šafárika.

Obec Muráň

Brdárka a jej okolie sú dokonalým príkladom toho, ako môže byť cestovanie po Slovensku nielen o odkrývaním krás prírody, ale aj ponorením sa do príbehov, ktoré naša domovina ukrýva.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET