Slovenský Hačikó: toto bol najvernejší pes v Bratislave

Apollo viac ako 10 rokov čakal na svojho majiteľa.

Foto: Facebook Slovenská aliancia ochrancov zvierat

Hachika poznáme dodnes ako jedného z najvernejších zvierat na svete. Nedávno uzrel svetlo sveta prinajmenšom podobný životný príbeh jedného bratislavského psa, ktorý tiež chytí za srdce.

Asi všetci poznáte príbeh Hachika: japonský pes shiba-inu žil v 20-tych rokoch 20. storočia v Tokiu so svojím pánom, ktorý sa vždy vracal z práce na stanicu Shibuya. Rýchlo sa stalo zvykom, že pes išiel každý jeden deň na stanicu a potom išli spolu domov. Mužovi však jedného dňa prišlo zle a v práci zomrel. To, že sa už majiteľ nikdy neobjavil na stanici ale neodradilo Hachika. Od toho dňa ešte 10 rokov prišiel každý deň na stanicu až do momentu, kým on sám nezahynul.

Príbeh bratislavského psa Apolla je menej známy, hoci jeho osud bol oveľa nepokojnejší. Pravdepodobne sa ako šteniatko dostal cez Dunaj na kuse dreva z Rakúska. V Bratislave siho našťastie všimli prístavní robotníci a zachránili ho pred istou smrťou, keď ho pod mostom vytiahli z vody a dali mu najesť.

Foto: Facebook Slovenská aliancia ochráncov zvierat

Robotníci sa istý čas o psa starali, ale potom museli opustiť prístav a nevedeli so sebou zobrať aj psa. On ale ostal na brehu Dunaja a verne čakal, kedy sa jeho záchrancovia vrátia. Po istom čase ho začali kŕmiť ľudia, ktorí prechádzali okolo a taxikári, a oni mu dali meno Apollo - podľa mosta.

PES SA POTOM ZAČAL TÚLAŤ, ALE ĎALŠÍCH 13 ROKOV SA NEUSTÁLE VRACAL KMOSTU Z RÔZNYCH MIEST V BRATISLAVE, AKOBY EŠTE VŽDY ČAKAL NA ZMIZNUTÝCH ROBOTNÍKOV.

Foto: Facebook

V roku 2017 sa objavil jeho príbeh v miestnych novinách a na tlak verejnosti mu vybavili ochrancovia zvierat vyšetrenie u veterinára. Bolo šťastím, že sa to stalo, pretože bez tohto vyšetrenia by pravdepodobne neprežil ešte jednu zimu. Ako vysvitlo, starý pes mal už dlhšie problémy so srdcom a našli mu aj nádor.

Operovali ho a dostal sa do útulku neďaleko Trenčína, ktorý sa špecializuje na starostlivosť o starých psov.

Foto: Shutterstock

Most Apollo, podľa ktorého dostal psík meno.

Podľa zamestnancov útulku sa tu cítil veľmi dobre. Svojich posledných 7 rokov tu strávil v starostlivých a milujúcich podmienkach. Najvernejší pes v Bratislave zomrel 8.11.2023, mal 21 rokov.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET