Odpad na skládku je vôbec to najhoršie riešenie zo všetkých

Vyhodením sa nám odpad stratí z očí, nie však z nášho prostredia.

Foto: Unsplash / Katie Rodriguez

Skládkovanie odpadu je jedným z najväčších environmentálnych problémov, s ktorým sa Slovensko momentálne stretáva. Napriek pokrokom v oblasti recyklácie a odpadového hospodárstva, veľká časť odpadu končí na skládkach. Tento spôsob nakladania s odpadom má značné negatívne dopady na životné prostredie, vrátane produkcie skleníkových plynov, kontaminácie pôdy a vodných zdrojov a zaberania cenného priestoru. Slovensko má pred sebou ešte veľa práce v oblasti efektívnejšieho spracovania odpadu. Je potrebné preskúmať a podporovať alternatívne, ekologicky prijateľnejšie metódy.

Recyklácia je „samozrejmosť“, no poznáte „wishcykláciu“?

Foto: Unsplash / Sigmund

Recyklácia je kľúčovým spôsobom, ako minimalizovať množstvo odpadu, ktoré končí na skládkach. Na Slovensku, ako aj inde, je však tento proces komplikovaným fenoménom zvaným "wishcycling", čo je tendencia ľudí recyklovať materiály, ktoré nie sú recyklovateľné v nádeji, že "niekto to už zrecykluje". Tento postoj môže viesť k znečisteniu správne vytriedených a recyklovateľných materiálov a zníženiu efektivity recyklačných procesov. V jednoduchosti – aj jedna zle vytriedená vec, napríklad špinavý plast, dokáže kontaminovať celý odpadkový kôš.

PRVÝM KROKOM V ODPADOVOM HOSPODÁRSTVE BY PRETO MALA BYŤ PREVENCIA VZNIKU ODPADU, NASLEDOVANÁ OPÄTOVNÝM POUŽITÍM PRODUKTOV A AŽ POTOM ICH RECYKLÁCIOU.

Odpad by mal „nevznikať“

Foto: Unsplash / Kilian Seiler

Princíp netvorenia odpadu a opätovného používania je kľúčový pre zníženie množstva odpadu, ktorý končí na skládkach. Tento prístup zahŕňa využívanie produktov s dlhšou životnosťou, opravy poškodených predmetov a využívanie predmetov viackrát. Tieto stratégie môžu výrazne zredukovať množstvo odpadu a sú účinné najmä vtedy, keď sú kombinované so vzdelávacími kampaňami.

Čo s nevytriediteľným odpadom

Na rozdiel od skládkovania, spaľovanie odpadu ponúka rad environmentálnych výhod. Moderné spaľovne sú schopné premeniť odpad na energiu, čo znižuje potrebu využívania fosílnych palív a zároveň znižuje objem odpadu, ktorý by inak skončil na skládkach. V krajinách ako Švédsko alebo Dánsko je spaľovanie odpadu bežnou praxou, kde sa nielen znižuje objem odpadu, ale tiež sa vyrába teplo a elektrina. Nové a moderné spaľovne odpadov pritom dokážu zachytiť drvivú väčšinu vznikajúcich emisií. Tento prístup k odpadovému hospodárstvu môže poskytnúť vzor pre Slovensko v jeho snahe o efektívnejšie spracovanie odpadu.

Švédsky úspech

V najekologickejších krajinách sveta, ako je napríklad Švédsko, sa spaľovanie odpadu stalo súčasťou národného plánu na zníženie skládkovania odpadu. V týchto krajinách sa uplatňuje integrovaný prístup k odpadovému hospodárstvu, ktorý kombinuje recykláciu s výrobou energie z odpadu. Tieto krajiny poskytujú cenné príklady toho, ako možno efektívne využiť odpad ako zdroj energie, pričom sa zároveň chráni životné prostredie.

Prečítajte si aj: Lyžovanie na spaľovni odpadov

Foto: Unsplash / Lukas S

V súčasnosti je Slovensko na križovatke, kde je potrebné rozhodnúť sa pre udržateľnejšie metódy nakladania s odpadom. Prechod od skládkovania k alternatívnym metódam, ako je recyklácia a spaľovanie odpadu, je nevyhnutný pre ochranu životného prostredia a zabezpečenie udržateľnej budúcnosti. Inšpirácia z najekologickejších krajín sveta a investície do moderných technológií nám môžu pomôcť dosiahnuť tento cieľ. Je čas konať a prijať nové, udržateľnejšie prístupy k odpadovému hospodárstvu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET