Kravské zvonce zvonili príliš nahlas, Švajčiari sa kvôli tomu pohádali

Švajčiarska alpská dedina Aarwangen sa stretla s klasickým konfliktom starousadlíkov a prisťahovalcov: nových obyvateľov vyrušovalo tradičné zvonenie kravských zvoncov.

Foto: Shutterstock

Obec Aarwangen nachádzajúca sa medzi Bernom a Zürichom vyzerá presne tak, ako sa očakáva od alpskej dediny: v pozadí sa tiahnu majestátne, zasnežené Alpy, popri obci tečie nádherná rieka Aare a 4 700 obyvateľov Aarwangenu si užíva nerušený alpský život. Turisti tu môžu vidieť stredoveký kaštieľ, impozantné kostoly a tradičné sedliacke domy a to všetko neďaleko veľkých švajčiarskych miest.

Ale ani tu nie je život bez ťažkostí: konflikt vypukol medzi oddávna tu žijúcimi obyvateľmi a tými, čo sa nedávno prisťahovali. A zdrojom konfliktu nie je nič iné ako zvonce, ktoré visia na krkoch kráv. V článku BBC sa dočítate, že v poslednom období podali aspoň dve rodiny oficiálnu sťažnosť miestnemu úradu, v ktorej sa uvádza, že podľa nich sú kravské zvonce príliš hlasné a tým zatieňujú vysnívaný švajčiarsky život.

Samozrejme, že miestni obyvatelia majú svoj názor:

Podľa starostu Niklausa Lundsgaard-Hansena sú tieto sťažnosti namierené proti tu narodeným obyvateľom a tradičnej gazdovskej kultúre a považuje ich za osobné urážky.

Foto: unsplash

Nevedno, či títo neopatrní oznamovatelia si boli vedomí švajčiarskych zvyklostí, keďže obyvatelia spísali petíciu v dedine a zbierali podpisy za zachovanie zvoncov.

V petícii sa píše - „ My, Švajčiari, chceme uchovať a aj v budúcnosti dodržiavať naše zvyklosti”.

Za pár dní sa mimochodom podarilo získať takmer tisíc podpisov, na čo sa využilo aj slávnostné a tradičné podujatie, festival klobás. Z iniciátorov sťažnosti ju nakoniec jeden stiahol a druhý… sa jednoducho z dediny odsťahoval.

AMI MÉG ÉRDEKELHET