Švédske mesto ponúka prácu pre tisícky ľudí

Udržateľnosť je kľúčovou úlohou, ale potrebujú učiteľov, lekárov aj stolárov.

Foto: Shutterstock

Skelleftea, 75-tisícové švédske mesto by za niekoľko rokov chcelo zvýšiť počet svojich obyvateľov o 15-tisíc. K tomu však potrebujú ďalšiu pracovnú silu. Ovládať švédčinu nie je potrebné, stačí anglický jazyk. A nie je na škodu, ak si niekto osvojí myšlienku o dôležitosti udržateľnosti.

Skelleftea zápasí s podobnými problémami, ako mnohé talianske dediny: počet ich obyvateľov každým rokom neustále klesá. Švédske mesto preto chystá marketingovú kampaň, ktorou by presvedčilo Európanov, aby sa k nim presťahovali.

Severné Švédsko je centrom revolučných zmien spojených s tematikou trvalej udržateľnosti. Skelleftea je sídlom mnohých spoločností, ktoré sa zaoberajú napríklad udržateľnou výrobou ocele či využitím obnoviteľných prírodných zdrojov.

Okrem toho napríklad Skelleftea Airport s výlučne elektrickými lietadlami je na veľmi dobrej ceste stať sa prvým trvalo udržateľným letiskom na svete. Podľa jeho oficiálnej stránky kúrenie, elektrina a motorové vozidlá na letisku už teraz fungujú úplne bez využitia fosílnych palív. Ide o jediné letisko, kde výcvik pilotov zahŕňa aj riadenie elektrických lietadiel.

Foto: Shutterstock

Chýbajú im obyvatelia

Jediným problémom je nedostatok ľudí na tieto pracovné pozície.

„Na každé dva pracovné inzeráty v meste dostaneme iba jediný životopis,“

– cituje Scotta Campbella, vedúceho spomínaného projektu magazín Adventure.

Väčšina ponúkaných pozícií si nevyžaduje ovládanie švédčiny, záujemcovia si úplne vystačia aj s angličtinou. Hoci počet obyvateľov Skelleftea dlho klesal, v posledných rokoch sa do mesta prisťahovalo čoraz viac ľudí zo zahraničia. Na uliciach preto často počuť rozličné jazyky.

V prvom kole kampane sa chcú zamerať na Britov – z ostrovov nateraz zaregistrovali viac ako štyritisíc záujemcov o pracovné ponuky.

„NAŠA SKÚSENOSŤ HOVORÍ, ŽE STÁLE VIAC ĽUDÍ SI ZAČÍNA UVEDOMOVAŤ, AKÁ DÔLEŽITÁ JE UDRŽATEĽNOSŤ, ČO SA ODZRKADĽUJE AJ NA POČTOCH PRIHLÁSENÝCH,“

– vraví Campbell.

V KAŽDEJ OBLASTI BUDÚ POTREBOVAŤ NOVÝCH ĽUDÍ

Foto: Shutterstock

Skelleftea

Do roku 2030 by mesto potrebovalo obsadiť tisícky nových pracovných miest, aby uspokojilo dopyt zo strany došlých technologických firiem a závodov, pôsobiacich v oblasti udržateľnosti. Novoprisťahovaným ľuďom a ich rodinám však treba ponúknuť dôstojný život vo všetkých smeroch, to znamená aj najrozličnejšie služby: čiže budú potrebovať učiteľov, lekárov, stolárov a mnoho ďalších odborníkov.

V súčasnosti v meste žije asi 75-tisíc ľudí. Toto číslo by vedenie chcelo do roku 2030 zvýšiť o dvadsať percent, približne o 15-tisíc.

Ak vás zaujala myšlienka sťahovania sa, na tomto linku nájdete ďalšie informácie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET