Atrakcia na Maldivách, ktorú je veľmi ťažké "chytiť"

Je väčšinou otázkou šťastia, či ju uvidíte alebo nie.

Toľko spomínaná hviezdna atrakcia Maldív v Indickom oceáne je sčasti realita a sčasti fikcia. Čo sa však skrýva za jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v tejto populárnej destinácii?

Pri pobreží Maldív oceán v tme žiari modrou farbou, čo vyvoláva dojem, že hviezdy spadli z oblohy a ponorili sa pod vodu. Pozdĺž bezprostredného pobrežia sú vlnami vyplavené ďalšie drobné škvrnky pripomínajúce hviezdy, ktoré osvetľujú mokrý piesok, akoby boli odrazom nočnej oblohy.

Mnohí cestovatelia vyhľadávajú tento fosforeskujúci výjav na Maldivách.

Táto exotická lokalita, prezývaná „more hviezd", patrí k najobľúbenejším atrakciám a na internete koluje množstvo úžasných záberov, ktoré lákajú čoraz viac turistov. Len málo ľudí však vie, kde presne sa nachádza:

Je to preto, že „hviezdny koberec" v skutočnosti nie je konkrétne miesto, ale skôr chemická reakcia, ktorú chce každý vidieť.

Morská biologička Lauren Arthurová vysvetlila, že magicky vyzerajúce svetlá pochádzajú z bioluminiscenčného planktónu, ktorý žije v oceánskych prúdoch a žiari len vtedy, keď je vystavený mechanickým nárazom alebo zmenám tlaku, cituje vedkyňu BBC.

Častejšie ich na breh vyplavujú väčšie vlny a v dôsledku silného unášania vyžarujú fosforeskujúce svetlo, ktoré im dodáva modrú žiaru vo vode a piesku v blízkosti brehu.

Bioluminiscencia je chemická reakcia, pri ktorej vzniká viditeľné svetlo. A planktón je súhrnný výraz pre mikroskopické organizmy, ktoré nemôžu ovládať svoj pohyb, ale len plávajú s prúdmi. Nie všetok planktón je bioluminiscenčný, t. j. iba niektoré druhy sú schopné svietiť.

Odborníčka poznamenáva, že ak chcete vidieť hviezdne more, mali by ste ostrov navštíviť počas juhozápadného monzúnu, teda od apríla do októbra. Vtedy prúdy presúvajú planktón z juhozápadu na severovýchod, takže pri troche šťastia môžete byť naozaj svedkami najobľúbenejšej atrakcie Maldív.

A nemusíte len tam: Toto je 6 miest pre tajuplný svetielkujúci svet bioluminiscenčného planktónu

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET