5 ok, hogy miért foglalj szállást közvetlenül a szállásadónál

Eddig is sejtetted, de most megerősítjük.

pénz
Fotó: Shutterstock
Mindig érdemes a szállás saját oldalára is felnézned, még akkor is, ha amúgy közvetítőn keresztül leltél rá. A közvetítési díj nélkül jelentősen kedvezőbb árat vagy feltételeket találhatsz - ez a kis plusz energiabefektetés szinte biztos, hogy megéri!

1. Ár

A szállásközvetítők 10-25%-ot is rátehetnek egy szállás napi árára, ezért két dolgot tehetsz: továbbra is a szállásszervező oldalán maradsz és minden lehetőséget, részletet jól megvizsgálsz, majd végül ott foglalsz, vagy átnavigálsz a hotel, kemping vagy apartmanház saját weboldalára és megnézed az árakat és feltételeket, például a lemondási biztosítást. Valószínűleg sokkal jobb ajánlatot fogsz találni a szállás saját oldalán.

2. Akciók, kedvezmények, klubtagság

Rengeteg helyen létezik már hűségprogram vagy szezonális akció, esetleg előfoglalási kedvezmény. Ezekkel a lehetőségekkel mindig érdemes élni, mert akár 10-20%-ot is spórolhatunk így a szállás árán, ami egy egyhetes családi nyaralásnál már jelentős összeg, nem igaz?

3. A részletek nem derülnek ki

Gyakran előfordul, hogy a szálláshoz tartozó szolgáltatásokról, programokról a közvetítőnek nincsenek friss, valós információi, így például nem leszel naprakész és tájékozott a lehetőségeidről. Előfordul, hogy egy kempingben rengeteg ingyenes szolgáltatás jár a sátorhelyhez vagy bungalóhoz, de a közvetítő ezeket nem adja meg pontosan, pedig mennyit jelenthet a nyaralás büdzsében az ingyenes parkolás, a napágyak és -ernyők használata, a grátisz programok vagy gyerekfelügyelet, esetleg a sporteszközök térítésmentes bérlése! Ugyanígy a hotelben is lehetnek olyan lehetőségek, amikről nem tudsz, pedig lehet, hogy azok alapján választanál.

Fotó: Shutterstock


4. Becsődölhet a szállásod

Ha egy szállást közvetítőn keresztül foglalsz, és a szervező nem fizet a hotelnek, az könnyen tönkremehet, ha hosszú távon 10-20 milliós a kintlevősége. A booking.com botránya kapcsán a Club Tihany Resort nyilatkozott a pénzkiesésről. Tóth Mihály, a Club Tihany Resort marketingvezetője a következőket mondta: "A vendégeink közel egyharmada érkezik közvetítőkön keresztül, amely egy jó arány a teljes vendégforgalmunkat nézve. A minket választó évi 40 000 vendégből így közel 13 000 fő érkezik a booking.com vagy a szallas.hu felületeiről." Ez a szám jelentős, és rámutat arra, hogy mennyire fontos a közvetítők szerepe a szállásadók számára. "A weboldalunkon közvetlenül foglaló vendégek több kényelmi szolgáltatás közül is választhatnak, amellett, hogy árgaranciát vállalunk arra, hogy a teljes szobakínálatból nálunk találják mindig a legjobb árakat. – folytatja Tóth Mihály. – Nagyon fontosnak tartjuk azonban, hogy a vendégeink minden esetben azt érezzék, hogy szeretettel látjuk őket. Ezért mindenki számára díjmentesen elérhetőek az animációs programok, az esti zenés műsorok, és a színpadi események egyaránt."

5. Könnyebb kommunikáció

Ha közvetlenül a szállásadónál foglalsz, akkor egyeztetni is sokkal egyszerűbb: Kell egy plusz babaágy? Egynél több parkolóhelyre van szükséged? Speciális étkezést szeretnél kérni? Túl későn érkezel a szállásra? Autót akarsz bérelni? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre gyorsabban megkaphatod a választ, ha közvetlenül a szállásnak írsz és már rögtön, ezen feltételek alapján dönthetsz a foglalás mellett.

Nem példa nélküli a Booking esete

Előfordult már, hogy hatalmas, nagy múlttal rendelkező, nemzetközi utazásszervező cég került csődbe, ezzel megkárosítva a partnereit. Az egyik legismertebb eset a Thomas Cook vállalaté volt, amely a legrégebbi brit utazási irodaként működött. A cég 2019-ben azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét, ezzel pedig több százezer utas pénze és nyaralása veszett el. Az 1841-es alapítású, megszűnésekor 178 éves cég a világ legrégebbi utazási irodájaként volt ismert, és világszerte több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott – senki nem sejtette, hogy a vállalat ekkora anyagi gondokkal küzd. "A Thomas Cook a mi szállodánk felé sem tudott elszámolni, így a mai napig több tízmilliós rendezetlen helyzetet hagyott maga után. A mostani, és az akkori helyzet is mutatja, hogy attól, hogy nagy és nemzetközi egy utazásszervező, az még nem garancia arra, hogy nem hozza nehéz helyzetbe az utasokat és a szállásadókat, ugyanis mi akkor is kiszolgáljuk a vendégeinket, ha nem érkezik be a partner felől az általuk befizetett összeg." – mondta el Tóth Mihály.

AMI MÉG ÉRDEKELHET