Elképesztő múzeum készül Szaúd-Arábiában egy sótalanítóban

Az új múzeumi komplexum a Vörös-tenger partjára kerül, egy nagy adag só helyére.

só
Fotó: Shutterstock
Szaúd-Arábiaelképesztő energiát és pénzt fektet a legújabb kulturális fejlesztéseibe, és ennek a keretében tervezték meg a Dzsiddai Központi Múzeumot is. Piactér, stúdiók, műhelyek és persze tárlatok is kerülnek majd a volt sótalanító üzembe. Kíváncsian várjuk!

Illusztráció: Heatherwick Studio

A brit Heatherwick Studio nyilvánosságra hozta a leendő Dzsiddai Központi Múzeum látványterveit. Az intézmény egy hatalmas, 570 hektáros fejlesztési projekt keretében valósulna meg Szaúd-Arábia második legnagyobb városában, amely a lakóövezetek mellett kulturális, kereskedelmi és sportlétesítményeket is magába foglal majd. A múzeum egy korábbi sótalanító üzem épületeiben kap helyet, amelyek különleges fémburkolatot kapnak: ez nemcsak modern megjelenést biztosít, de hozzájárul a belső terek hőmérsékletének szinten tartásához is. A klímarendszert napelemek egészítik majd ki.

A nyüzsgő piactér mellett stúdiók és műhelyek is helyet kapnak az épületegyüttesben.

Az állandó tárlatokat az egykori turbinacsarnokban helyezik el, amelyet a londoni Battersea Erőműre emlékeztető megoldással alakít át kiállítótérré a Heatherwick Studio. Az építészeti iroda jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú beruházások terén, korábban egy gabonasilót múzeummá, egy széntárolót pedig bevásárlóközponttá alakítottak át.

üzembe

AMI MÉG ÉRDEKELHET