Szicília ősszel

Taorminától az Etnáig.

Fotó: Shutterstock

A Földközi-tenger legnagyobb szigetén az elmúlt évszázadokban sok nép hagyott maga után valamilyen ma is látható nyomot – és nem is akármilyeneket! Akinek pedig még ez a páratlanul gazdag kulturális örökség sem lenne elég, azt várják a szebbnél szebb strandok és Európa legnagyobb aktív vulkánja, az Etna.

Szicíliának mintegy 5 millió lakosa van, akiknek többsége szicíliai nyelven beszél, amelynek őse – akárcsak az olasz és a többi újlatin nyelv esetében – a latin volt. 1861 óta Olaszország része, azonban különleges autonóm státusszal rendelkezik. A háromszög alakú sziget partjait három tenger – a Tirrén-, a Jón- és Földközi-tenger – mossa, és szubtrópusi éghajlata miatt csaknem egész évben kedvelt úti cél. A nyár forró és száraz, szinte sohasem esik, a tenger pedig több mint 25 °C-ra melegszik fel. Szicíliát a Nap szigetének is nevezik, itt még októberben is lebarnulhat az ember. A sziget méretéből adódóan itt mindenki úgy élvezheti a nyaralást, ahogyan szeretné: strandolhat, napozhat, elmerülhet a szicíliai konyha fantasztikus ízvilágában, ősi városokat fedezhet fel, de akár még egy vulkántúrán is részt vehet.

Palermo

Fotó: Shutterstock

Székes egy ház!

Szicília fővárosa elképesztően gazdag múlttal büszkélkedhet. A főbb látnivalók közé tartozik a katedrális, az operaház, a Palazzo Reale és a Porta Nuova, a Piazza Pretoria és a Teatro Massimo. Palermo utcáin sétálva különleges élmény megpihenni a számos gyönyörű kávéház egyikében, vagy egy pohár vörösbort kortyolgatva figyelni a mindig nyüzsgő szicíliai életet. Goethe Utazás Itáliában (Italienische Reise) című művében a Monte Pellegrinót a világ legszebb hegyfokának nevezte, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Palermo-öbölre és a városra, de a német költőóriás kedvelt helye volt a helyi botanikus kert is, amelyet mindenképpen érdemes felkeresni.

Taormina

Fotó: Shutterstock

Azt mondják, aki nem járt Taorminában, az nem látta Szicíliát. Guy de Maupassant francia író szerint ez a város „egy olyan festmény, amelyen mindent megtalálunk, ami a Földön azért keletkezett, hogy elcsábítsa a szemet, a szellemet és a képzeletet”. Egy biztos: Taormina Szicília legszebb és legnyüzsgőbb városa. Leghíresebb látványossága az ókori görögök által az i. e. 3. században épített színház, a Teatro Antico, melyet még ma is használnak. A város főteréről lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre és az Etnára – talán nem véletlen, hogy ez a páratlanul szép látvány és Taormina romantikus hangulata olyan sok írót, költőt és képzőművészt is megihletett.

​Trapani

Fotó: Shutterstock

Ellopta a sót

Az északnyugati parton található ősi kikötőváros szűk utcái, romantikus terei és gyönyörű barokk templomai egészen egyedi hangulatot sugároznak. A Madonna di Trapani bazilika és a Sant'Agostino templom kihagyhatatlan, akárcsak a város fölé tornyosuló hegyen lévő Erice település, amely ma egyfajta skanzen. A régió különleges látnivalói a Via del sale (sóút) mentén lévő sómedencék és szélmalmok, de Trapani közelében található San Vito lo Capo is, amelyet Szicília legszebb strandjának tartanak.

​Etna

www.youtube.com

Dramatic Video Captures Eruption Of Mount Etna | Insider News

Az Etna Európa legnagyobb tűzhányója, melynek magassága a kitörések következtében állandóan változik – a 2021 augusztusában végzett utolsó mérések szerint 3357 méter volt. Az Etna népszerű túracélpont, de ehhez mindenképpen megfelelő cipő, felsőruházat és napszemüveg szükséges. A Strada dell'Etna néven ismert úton a lávamezők között 2000 m magasságig juthatunk fel, ahonnan megszemlélhetjük a Crateri Silvestri vulkán kúpokat, valamint csodálatos kilátás nyílik Catania városára.

AMI MÉG ÉRDEKELHET