Holt-tengeri wellness Szlovákiában

Gyógyír a bajokra, felüdülés testnek és léleknek: Bellegszencse.

Fotó: slovakia.travel

Izraelbe és Jordániába évtizedek óta rengeteg turista érkezik a Holt-tengerhez, hogy különleges összetételű vizében fürdőzve keressenek enyhülést mozgásszervi és bőrbetegségeikre. A tömény sós tengervíz gyógyhatását tudományos kutatások és személyes beszámolók tanúsítják, gyakran csodának nevezve azt. Nem kell azonban repülőgépre szállnunk ahhoz, hogy ezt a csodát átélhessük – elég felkeresni a bellegszencsei termálfürdőt, mely több mint egy évnyi szünet után idén újra megnyitotta kapuit.

A bellegszencsei termálfürdő története 1973-ban indult, amikor a Nafta Gbely cég által végzett kutatófúrások 80 Celsius fokos vizet hoztak a felszínre, amit eredetileg üvegházak fűtésére kívántak hasznosítani. A termálvíz elemzése azonban meglepő eredményt hozott: kiderült, hogy összetétele és a benne lévő ásványi anyagok aránya csaknem megegyezik a világhírű Holt-tengerével.

Európai hírű fürdő

Fotó: Shutterstock

Ez itt a holt-tengeri Holt-tenger

A szlovák holt-tengeri víz híre már régen átlépte a határokat, a gyógyulni és pihenni vágyók nemcsak Szlovákiából és a környező államokból érkeznek ide, hanem távolabbi országokból is. Európában ilyen összetételű termálvíz kizárólag Bellegszencsén van. Igaz, nem annyira töményen sós, mint a Holt-tenger, ám a testre és lélekre gyakorolt pozitív hatásai ugyanazok.

Az egyedülálló bellegszencsei gyógyvíz különösen ajánlott gerincbántalmak, mozgásszervi megbetegedések, felső légúti problémák, ízületi gyulladások, bőrbetegségek, köszvény és pajzsmirigy problémák esetén.

12 hektáros oázis

www.youtube.com

Príbehy rozvoja z regiónov (3): Termálne kúpalisko Podhájska

A Garammenti-dombság egyik völgyében megbúvó Bellegszencse mindössze harminc percnyi autóútra fekszik Érsekújvártól, de a járásközpontból, illetve Léváról vonattal és busszal is elérhető. A szépen karbantartott községbe érkező idegen számára már az első pillanatban kiderül, hogy a településen termálfürdő működik. Erről nemcsak a panziók és apartmanházak sokasága árulkodik, hanem a falut széltében-hosszában belengő enyhe termálvízszag is. Ha csak az orrunkat követnénk, akkor is megtalálnánk a több mint 12 hektáros területen lévő fürdőt, de a kihelyezett információs táblák is segítenek, hogy ne tévesszük el az utat.

A gyönyörűen parkosított területen 9 medence, sókabin, csúszda, egy wellnessközpont, hagyományos szlovák és nemzetközi gasztronómiát kínáló éttermek, különféle butikok, kézműves termékeket árusító üzletek, játszótér, de még egy apró állatkert is várja a látogatókat. A nyári szezonban a medencék vizének hőmérséklete 18 és 40 Celsius fok közötti, és geotermikus, illetve közműves vízzel állnak rendelkezésre. A téli szezonban két medencét töltenek fel 32, illetve 40 Celsius fok hőmérsékletű geotermikus vízzel.

Aquamarin Wellnessközpont

www.instagram.com

A fürdő területén működő Aquamarin Wellnessközpont szolgáltatásai külön díj ellenében vehetők igénybe. Itt a termálvizes medencék és a szaunák mellett pezsgőfürdőt, gyermekmedencét, örvényfürdőt, tengeri zuhanyt és olyan izgalmas attrakciókat is találunk, mint például a barlangos kialakítású, sejtelmes fényekkel megvilágított vízi pokol vagy a trópusi alagút. Ha pedig egy kicsit visszavonulnánk, a tepidáriumban vagy a csillogó mozaikcsempékkel kirakott hamamban, azaz törökfürdőben relaxálhatunk, hogy megújulva vethessük bele magunkat új élményekbe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET