Na dne jazera je ukryté 600- ročné mesto

Toto miesto drží potápačov v napätí.

Foto: QianDao Lake Facebook

V čínskej provincii Če - ťiang sa nachádza jedno umelo vytvorené jazero. Pod jeho pokojnou hladinou sa ukrýva zmrznutý svet. Jazero Qiandao stráži dedičstvo cisárov krajiny a to v relatívne dobrom stave. Aj keď sa tento objav nepovažuje za nový, vďaka výskumu uzrelo svetlo sveta čoraz viac častí.

Dejiny potopeného mesta známeho ako Mesto levov, kvôli sochám levov, sa podľa vedcov mohli začať buď v dynastii Han (206 p.n.l. – 220 n.) alebo v dynastii Tang (618-907). Doba jeho výstavby je teda sporná, ale odborníci sa zhodujú v tom, že „ východná Atlantída” prekvitala v dobe dynastie Ming a Jin (1368-1912).

Článok v časopise Archeologist upozorňuje na to, že aj napriek neskutočným architektonickým skvostom mesto v roku 1959 zámerne zatopili, aby na jeho mieste postavili priehradu vodnej elektrárne Xin’an. Kvôli tomuto projektu vysťahovali takmer 300 tisíc ľudí – aj takých, ktorých rodiny tam žili stáročia.

ZÁUJEM SA STUPŇUJE OD ROKU 2001

Mesto sa časom ponorilo do zabudnutia, ktoré sa ale skončilo v roku 2001, kedy čínska vláda uskutočnila jednu expedíciu, aby sa pozreli na to, čo z mesta ostalo. Xicheng môžeme nájsť 40 metrov pod hladinou, vo vzdialenosti 400 kilometrov od Šanghaja.

Záujem sa stupňoval od roku 2001 a o 10 rokov neskôr, v roku 2011, predstavila Čínska národná zemepisná akadémia v jednom článku niekoľko dovtedy nikdy nevidených obrázkov a ilustrácií. Ukazujú, ako mohlo vyzerať mesto na vrchole svojej slávy.

POČAS EXPEDÍCIE VYŠLO NAJAVO, ŽE MESTO NA PLOCHE PRIBLIŽNE 500 METROV ŠTVORCOVÝCH MALO 5 HLAVNÝCH BRÁN, ŠIROKÉ ULICE A VIAC AKO 100 KAMENNÝCH SÔCH LEVOV, DRAKOV, FÉNIXA A OBLÚKY S HISTORICKÝMI NÁPISMI.

Odvtedy pokračuje výskum na mieste ďalej. Vďaka sladkej vode a nedostatku svetla sa stavby zachovali v pomerne dobrom stave. Napriek všetkému znamená údržba tohto miesta pre odborníkov výzvu, ale rastúci záujem napomôže jeho uchovaniu.

www.youtube.com

Scuba Diving the Underwater Ancient Ruins of Shi Cheng (Lion City) at Qiandao Lake in China

Xicheng sa dá navštíviť aj v súčasnosti, ale táto výsada patrí len potápačom, ktorí vedia dokázať svoje skúsenosti. Pre obyčajných turistov je totiž ponorenie sa medzi ruiny veľmi nebezpečné.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET