Turistika v Taliansku od severu na juh

Taliansko má všetko. Nádherné hory na severe, mestá plné bohatej histórie, malebné Toskánsko, sopky, pláže, kúpanie v mori a k tomu fantastickú kuchyňu s gelatom či tiramisu na záver. Niet divu, že ho najmä v lete navštevuje toľko ľudí, až preplnenosť skazí celý tento dobrý dojem. My vás vezmeme na menej známe miesta, ktoré majú svoje čaro, no chýba im jediné: davy turistov.

Foto: Visit Monterosa

Putovanie prstom po talianskej čižme začneme na samom juhu na Sicílii a cez rady, ako sa vyhnúť davom ľudí v Toskánsku, a predsa si vychutnať jeho čaro, vás dovedieme až do severozápadného Piedmontu, kde vás čaká zaručené schladenie.

Prírodná rezervácia Malabotta, Sicília

Foto: Malabotta.com

Na Sicílii všetci smerujú na pláže a k moru, no osvieženie na vás prekvapivo čaká aj v samotnom srdci ostrova. Na ploche 3 222 hektárov tu nájdete prírodnú rezerváciu Bosco di Malbotta. Vo výške od 700 do 1 300 metrov tu sú stáročné lesy plné fauny a flóry, ktorú možno poznáte viac z našich zemepisných šírok. No pod korunami stromov tu môžete vyraziť na úžasné túry. Na severe je takou napríklad Rocche dell'Argimusco, kde na vás čakajú masívne monolitické skaly či pokojná túra Sentiero dei Patriarchi v objatí stáročného pokojného dubového lesa. Na svoj výlet sem z Catanie, kde Slováci najčastejšie lietajú, si požičajte auto, vyrazte smerom Randazzo, pokračujte po SS 116 Randazzo Capo d'Orlando smerom na Florestu. Na križovatke Favoscuro odbočte doprava na SP 122 smerom na San Piero Patti. V štvrti Polverello odbočte doprava smerom na Montalbano Elicona a Argimusco. A keď vyhladnete, skúste v jednej z tunajších reštaurácií typické sicílske cestoviny. Zapečené makaróny s ragú, baklažánom a syrom nájdete pod názvom pasta ’ncasciata.

Turistika od Stredozemného mora do vnútrozemia, Toskánsko

Foto: Rifugio Nello Conti

Malebné kopce stredného Toskánska zvádzajú k túlaniu sa po asi najkrajšom regióne Apeninského polostrova. Málokto však zájde severnejšie než k šikmej veže v Pise či do Florencie. My vás pozývame do severozápadného cípu tohto regiónu. Medzi Massou na pobreží a Modenou vo vnútrozemí sa nachádza regionálny park Apuánskych Álp (Parco Alpi Apuane). Hory sa tu týčia do výšky 1 500 až 2 000 metrov a svoju výdrž môžete otestovať, ak sa vydáte po starej ceste, ktorá kedysi Massu s Modenou spájala - Via Vandelli (číslo 35). Prespať môžete na jednej z mnohých horských chát pod názvom rifugi, napríklad známej Rifugio Nello Conti s úžasným výhľadom. Odhaduje sa, že 170 km trasu zvládnete za asi 50 hodín. Možností je tu však mnoho a z mestečka Castelnuovo di Garfagnana v srdci tohto regiónu vyrazíte na niekoľko kratších túr v okolí. Na záver dňa ochutnajte miestne špeciality, ktoré tu reprezentujú chute hríbov a orechov.

V tieni druhej najvyššej hory Európy, Piedmont

Foto: Visit Monterosa

Asi dve hodiny jazdy autom na severozápad od Milána je jeden z rajov pre milovníkov prírody, kaňonov a aktívneho životného štýlu v Národnom parku Monte Fenera. Táto, na Slovensku menej známa časť Talianska, ponúka túry, horskú cyklistiku, aj vodné športy na horských riekach – a bonusom je pokojné prostredie bez davov turistov. V provincii Vercelli a dedinkách ako Alagna Valsesia či Varallo vládne pokoj a tá pravá horská atmosféra. Tu sa nachádzate aj v regióne pod vrcholmi horského masívu Monte Rosa, z ktorých 15 presahuje výšku 4 000 metrov nad morom. Jeden z nich je, mimochodom, druhým najväčším vrcholom Európy po Mont Blancu. Meria 4 634 m n. m., leží na hranici so Švajčiarskom a nesie názov Dufourspitze.

AMI MÉG ÉRDEKELHET