A Tátra legszebb tavai

Séta gyerekkel vagy hegyi túrázás: irány a tó!

Csorba-tó
Fotó: Shutterstock

A rekkenő hőségben sokan nem tengerparti nyaralásra vágynak, hanem inkább a hűvösebb hegyvidéki tájakon tesznek egy nagy túrát. Számukra ideális választás a világ legkisebb óriáshegysége, a Magas-Tátra, ahol kristálytiszta vizű tavak mellett sétálva élvezhetik a friss levegőt és a lenyűgöző hegycsúcsok látványát.

A Magas-Tátra önmagában is egy természeti csoda, melynek legragyogóbb ékkövei a magashegyi tavak. Szlovákia legmagasabb hegységét a jégkorszakban gleccserek borították, amelyek aztán elolvadtak, és az ő emléküket őrzik ezek a páratlan szépségű tavak.

Kő-pataki-tó

Fotó: Shutterstock

Nem csal a neve

A Kő-pataki-tó közvetlenül a Lomnici-csúcs és a Késmárki-csúcs lejtői alatt fekszik 1751 méteres tengerszint feletti magasságban. Elhelyezkedésének köszönhetően a Tátra egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. A tó partjáról lenyűgöző kilátás nyílik, a két hegyóriás és az itt található csillagvizsgáló pedig fantasztikus kulisszát varázsol köré. A Kő-pataki-tóhoz gyalogosan a piros jelzésű Tátrai magisztrálén, valamint Tátralomnicról felvonóval (azaz lanovkával) is el lehet jutni, majd innen tovább a Lomnici-nyeregre vagy pedig a Lomnici-csúcsra. A tó vízszintje erősen ingadozó, az átlagos mélysége 2 méter körüli, de előfordul, hogy szinte teljesen kiszárad. Több turistaút is találkozik itt, közülük az egyiken a Zöld-tóhoz juthatunk el.

​Zöld-tó

Fotó: Shutterstock

A festői szépségű Zöld-tó egy gleccser-eredetű tó, amely 1540 méteres magasságban található, meseszerű természeti környezetben. Kristálytiszta vize élénk smaragdzöld színű, de ezt persze csak nyáron láthatjuk, mivel télen befagy, és hosszú hónapokig hó borítja. Nevét a vizében látható zöld foltokról kapta, amelyek az alján lévő források felett alakulnak ki. Egy ősi legenda szerint azonban ezeket a foltokat egy vakító zöld drágakő okozza, amely a tó fölé magasodó Karbunkulustorony hegy (szlovákul Jastrabia veža) ormáról esett a vízbe. A Zöld-tó a Magas-Tátra talán legszebb tava, nagyon kedvelt kirándulóhely, amely gyalogosan és kerékpárral is megközelíthető. Közvetlenül a tó partján található az egész évben nyitva tartó Zöld-tavi menedékház, amely szállás- és étkezési lehetőséget is kínál.

​Poprádi-tó

Fotó: Shutterstock

A sárgászöld színű Poprádi-tó ikonikus hely a Magas-Tátrában, az egyik legnépszerűbb turistalátványosság. A Menguszfalvi-völgy gyönyörű környezetében, a Csorba-tó közelében található 1494 méter tengerszint feletti magasságban. Területe 6,88 hektár, mélysége 17 méter. A tó a gleccserek visszahúzódása után jött létre az utolsó jégkorszakban, amikor a völgyet elöntötte a környező hegycsúcsokról lefolyó víz. A Poprádi-tó nagy előnye, hogy aszfaltúton is megközelíthető, és gyerekek, illetve idősek számára sem megerőltető a túra. A partján tett séta pihentető a testnek, és üdítő balzsam a léleknek. Érdemes felkeresni a közelében lévő Szimbolikus temetőt is, ahol a színes fejfák között elhelyezett táblák a Magas-Tátrában és a világ más hegységeiben elhunyt személyeknek állítanak emléket.

Csorba-tó

Fotó: Shutterstock

A lista nem lenne teljes a Tátra egyik jelképe, a Csorba-tó nélkül, amely Szlovákia egyik leglátogatottabb helyszíne. A Tátra szlovákiai részén ez a második legnagyobb tó a Nagy-Hincó-tó után, és „csak” 1346 tengerszint feletti magasságban fekszik. A területe 19,8 hektár, mélysége 20 méter. Könnyűszerrel körbesétálható a tavat megkerülő ösvényen, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik magára a tóra és a környékre. Érdekesség, hogy a világon csak a Csorba-tóban él egy különleges halfaj, a lazacfélékkel rokonságban álló Síh-maréna.

AMI MÉG ÉRDEKELHET