Tavaszi fáradtság? Legyőzhető!

A téli hónapokat követően, az enyhébb idő beköszöntével szinte mindenki megtapasztalta már azt a furcsa fáradtságot és levertséget, ami csak erre az időszakra jellemző. Pedig ennek nem kell így lennie, egy kis odafigyeléssel mi magunk is sokat tehetünk ellene!

Fotó: 123rf

A tavaszi fáradtság szervezetünk csökkent energiaszintjét jelzi, amely olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a rossz közérzet, izomgyengeség, fejfájás és ingadozó vérnyomás. Ezt a kellemetlen állapotot elkerülhetjük, ha eleget alszunk, relaxációs gyakorlatokat végzünk, megfelelő összetételű ételeket fogyasztunk és sportolunk a friss levegőn. Íme, néhány tipp testünk vitaminraktárainak feltöltéséhez.

D-vitamin napfényből… vagy májból!

Photo by Aniket Bhattacharya on Unsplash

A D-vitamin hiánya az immunrendszer legyengülését eredményezi. Elsődleges forrása a napfény UV-B spektruma, melynek hatására az emberi szervezet szintetizálni tudja ezt a vitamint. Télen a mi földrajzi szélességünkön kevés a napsütés, ezért bármennyit is tartózkodunk a szabadban, a D-vitamint mindenképpen pótolnunk kell.

Az amerikai szalonnás máj igazi D-vitaminbomba, ráadásul nemcsak finom, hanem gyorsan el is készíthető. Néhány paradicsomba lyukat vágunk, borsozzuk, sózzuk, és fedő alatt pár percig pároljuk őket. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk és ropogósra sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomokhoz és melegen tartjuk. A megborsozott sertés- vagy csirkemájat lisztben megforgatjuk és a szalonna kisült zsírjában mindkét oldalon megsütjük. Ugyanebben a zsírban apróra vágott petrezselymet pirítunk, felöntjük fehérborral, amit félig elfőzünk. Ha kész az öntet, rácsorgatjuk a májra, és már tálalhatjuk is a párolt paradicsom és a sült szalonna társaságában.

C-vitamin – az örök klasszikus

Photo by Lauren Mancke on Unsplash

Tél végén C-vitaminból is többre van szükségünk. Az közismert, hogy ilyenkor több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, de arra is érdemes figyelni, hogy ezek idényzöldségek és -gyümölcsök legyenek. A déligyümölcsök közül a citrusfélék és a gránátalma kiváló választás, a hazaiak közül pedig az alma és a körte, valamint a zöldségek közül a káposzta, a retek és a hagyma. A savanyú káposzta az egyetlen olyan C-vitamin-forrás, amely egész évben folyamatosan a rendelkezésünkre áll. Hogy ne kelljen átöblíteni (ami által vitamintartalmának egy része is a lefolyóba kerül), érdemes a kevésbé sós, gyengébb változatot keresni, vagy az a legjobb, ha otthon saját magunk savanyítunk káposztát.

A frissítő és vitamindús gránátalmás bulgursaláta pár perc alatt elkészíthető. A bulgurt sós vízben puhára főzzük és hagyjuk kihűlni. Közben a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a gránátalmát szemekre bontjuk, majd összekeverjük a bulgurral. A keveréket gránátalmasziruppal és citromlével meglocsoljuk, sóval, borssal, valamint olívaolajjal ízesítjük.

Turmixolt vitaminok

Photo by Dose Juice on Unsplash

A cékla, a sárga- és a fehérrépa, valamint a zeller szintén kiváló vitaminforrások. Érdemes a belőlük készíthető turmixokkal kísérletezni. Ha valaki inkább a gyümölcsleveket részesíti előnyben, igyon frissen facsart narancslevet.

A répás sütőtöklé szintén tömény vitaminbomba. A meghámozott répát puhára pároljuk, összeturmixoljuk és hagyjuk kihűlni. A felszeletelt és megsült sütőtök húsát pár kanál víz hozzáadásával pépesítjük. A két pürét összekeverjük, hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet, és ízlés szerint mézzel édesítjük. Vízzel hígítva fogyasztható, hűtve az igazi!

AMI MÉG ÉRDEKELHET