Készüljünk fel a téli vezetésre! 10 dolog, ami nem hiányozhat az autónkból

Télen az utakon sok mindenre kell figyelni, főleg ha felkészületlenül ér minket a zord időjárás.

Fotó: Unsplash

Ahhoz, hogy mindig biztonságosan és kényelmesen célba érjünk, a téli felszerelés nem hiányozhat az autónkból. Összegyűjtöttük a tíz legfontosabb eszközt, amely jó, ha a kezünk ügyében van a hideg évszakban.

1. Hókefe és jégkaparó

Mindkettő a legalapvetőbb téli felszerelésnek számít. Segítségükkel tudjuk autónkat megtisztítani a hótól és a jégtől, ami előfeltétele, hogy útnak indulhassunk. Nem mellékesen az elégtelenül megtisztított autó miatt akár 50 eurós bírságot is kaphatunk.

2. Hólapát

Nagy segítségünkre lehet, ha elakadnánk a hóban. Nem fog kelleni másra várnunk, önerőből is kiszabadíthatjuk vele autónkat a hó fogságából. Könnyű, de strapabíró hólapátot válasszunk. Praktikus, ha teleszkópos a nyele, így nem fog feleslegesen sok helyet foglalni a csomagtartóban.

3. Homok vagy macskaalom és hólánc

Ez is érdekelhet: Így vezess csúszós úton - Michelisz Norbert tanácsai

Fotó: Pixabay

Nem tudunk elindulni a csúszós, jeges úton? Szórjunk a kerekek alá homokot vagy macskaalomnak használt anyagot, amelyek kellő tapadást biztosítanak ahhoz, hogy ne kapartassunk tovább egy helyben. A hólánc is fontos segítséget jelenthet téli körülményekben, viszont tartsuk észben, hogy még az előtt érdemes felhelyezni a kerekekre, hogy az autó csúszkálni kezdene. Ausztriában például vannak olyan országutak, amelyekre nem is lehet felhajtani hólánc nélkül.

4. Indítókábel

Télen az autó akkumulátora hajlamosabb lemerülni, főleg, ha rövidebb utakra használjuk. Ezekben az esetekben nem árt, ha van velünk indítókábel, amelyet egy másik autóra kapcsolva „berúghatjuk” a miénket. Hasonlóképp mi is segítséget tudunk vele nyújtani másoknak. Hogy pontosan mit kell tennünk ilyenkor, ide kattintva olvasható.

5. Elemlámpa tartalék elemekkel

Mivel télen rövidek a nappalok, nagyobb az esély rá, hogy ha valami gond adódik menet közben, az már sötétben ér minket. Ezért jó, ha van nálunk elemlámpa. Ideális megoldás lehet a homloklámpa, amely segítségével könnyebben el tudunk végezni bármilyen dolgot az autónk körül.

6. Tartós élelmiszer és ivóvíz

Foto: Unsplash

Szélsőségesen rossz időjárás, erős havazás és viharos szél esetén megtörténhet, hogy adott esetben akár több órát is várnunk kell a segítségre. Ezért érdemes bekészítenünk az autóba néhány energiaszeletet, csokit vagy mogyorót. Az ivóvízzel már nehezebb a dolgunk, mivel könnyen megfagyhat. Ezért a műanyag palackot csak félig töltsük meg induláskor, hogy semmiképp ne tudja azt szétfeszíteni. Szükség esetén a kisebb mennyiségű vizet gyorsabban is tudjuk felolvasztani (például az autó fűtését kihasználva).

Fotó: Unsplash

7. Pokróc vagy hálózsák

A pokróc vagy akár a hálózsák is segíthet melegen tartani minket, ha sokáig kell várnunk a segítségre, vagy ha kifogynánk az üzemanyagból és nem fűthetnénk tovább. Az autó beltere télen nagyon gyorsan ki tud hűlni.

8. Meleg öltözék és kesztyű

A meleg kesztyűnek nagy hasznát vehetjük, ha az autónk körül kell valamit elvégezni, de egy-egy plusz ruhadarab is jó szolgálatot tehet a fagyos szélben.

9. LED-es vészjelző fények

Előfordulhat, hogy az elakadásjelző háromszög kevésnek bizonyul ahhoz, hogy kellően felhívjuk a többi járművezető figyelmét a baleset helyszínére – a nagy szél feldöntheti, de a hó is belepheti. Ilyenkor lehetnek segítségünkre a LED-es vészjelzők, amelyeket egy mágnessel közvetlenül az autóra tudunk helyezni, így maga a kocsi és az utasai is nagyobb biztonságban lesznek.

10. Powerbank és töltőkábel a mobilhoz

Szükség esetén a powerbank kellő energiát biztosít a lemerülőfélben levő mobilunknak, akkor is, ha nincs töltőnk vagy leállítjuk az autó motorját. Kaphatóak olyan powerbankek is, amelyek beépített kézmelegítővel rendelkeznek.

Ha ezt a tíz dolgot bekészítjük az autóba, semmilyen váratlan helyzet nem lephet meg minket télen, biztonságban leszünk az utakon.

Fotó: Shopper.sk

AMI MÉG ÉRDEKELHET