Tipy, ako sa úsporne zbaliť na cesty

Jednou zo základných zručností cestovateľa je umenie úsporného balenia. Je to o rozumnej rovnováhe medzi užitočnosťou a komfortom. Existuje niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu, aby ste boli na cestách vybavení, no nie preťažení.

Foto: Getty Images Hungary

Základný princíp úsporného balenia na cesty je potlačiť zaužívanú frázu „to sa môže hodiť". Pri praktickom balení si musíte byť istí, že danú vec potrebujete. Výborným testom je rozložiť si všetky veci pred cestou na posteľ či na zem. Okamžitým balením do ruksaku máme totiž vždy pocit, že sme na niečo zabudli.

Ruksak je viac než kufor

Foto: Getty Images Hungary

Nech už sa vydáte na cestu letecky alebo autom, pohodlný ruksak je pre cestovateľa základom. Hoci idea ťahania kufra na kolieskach je lákavá svojou jednoduchosťou, myslite na to, že budete prekonávať aj schody, terén alebo vás situácia donúti pobehnúť a s kufrom sú všetky tieto činnosti dosť náročné. Pri výbere ruksaka dbajte na nepremokavosť, ale aj pohodlnosť a komfort. Pri kúpe si ho na sebe otestujte. Keď máte oblečené len tričko, najlepšie aj tielko s tenšími ramienkami, nie hrubšie oblečenie. Len tak totiž zistíte, či vám niekde neprekáža. Ak hovoríme o úspornom balení, ruksak by mal mať obsah niekde okolo 30 – 40 litrov. Ideálny ruksak má viacero oddelených priehradiek a bočné vrecká. Samozrejmosťou sú kvalitné zipsy, keďže táto časť bude na ruksaku najviac namáhaná. K nemu si dokúpte aj malý zámok. Spojením zipsov sa tak vyhnete hrozbe, že vám doň v nestráženej chvíli niekto nazrie. Okrem ruksaku sa môže hodiť aj denná taška, ak sa po príchode do destinácie rozhodnete na menší výlet, na ktorý nie je potrebný veľký batoh.

Oblečenie

Foto: 123rf

Pri oblečení je základným pravidlom rolovanie. Zrolovaním každého kusu oblečenia sa ušetrí najviac miesta a rolky oblečenia sa prakticky ukladajú. Ďalším tipom je uloženie ponožiek do vnútra zbalených topánok. Hoci chcete byť pripravení na výkyvy počasia, oplatí sa zainvestovať do kvalitnejších materiálov: bundy zo softshell a fleece materiálov či oblečenia z merino vlny. Viac vrstiev tenkého oblečenia dokáže vytvoriť ideálnu ochranu tela, no zároveň nezaberá toľko miesta v batožine. Na cesty sa skúste vyhnúť džínsom – sú ťažké, zaberajú veľa miesta a dlho schnú. Sú nepraktické pri praní, ale aj v krajinách s veľkou vlhkosťou v ovzduší, kde vám prakticky nikdy počas pobytu nevyschnú. Naopak, neoceniteľné sú odopínateľné nohavice či multifunkčná šatka. Ďalším praktickým tipom je vyhnúť sa rovnici „koľko dní, toľko ponožiek a spodnej bielizne". Jednoduchým ručným prepraním večer na cestách vám do rána bielizeň vyschne a na cesty jej tak stačí zobrať menej kusov.

Hygienické potreby

Foto: 123rf

Či už sa balíte do lietadla len do príručnej batožiny (kde sú dovolené tekutiny len po 100 ml, spolu 1 l), alebo len šetríte váhu a miesto, zadovážte si malé, opakovateľne dopĺňateľné fľaštičky na šampón a sprchový gél. Ideálne je mať tieto dve položky v jednom. Preliatím obsahu z domáceho balenia do cestovateľského ušetríte najmä na váhe. Nielen pri ceste lietadlom odporúčame tieto fľaštičky dať do uzatvárateľných plastových ZIP vreciek. Počas letiskovej kontroly budete požiadaní, aby ste ich vybrali. Vrecká zároveň zabraňujú možnému vyliatiu obsahu do celého ruksaku. Keď budete najbližšie u zubára alebo na dentálnej hygiene, vypýtajte si malé testovacie balenie zubnej pasty, ktoré u nich obchodní reprezentanti nechávajú ako vzorky. Tieto malé tuby sú najpraktickejšie na cesty a určite ich celé neminiete. Zvážte aj kúpu pevného mydla, ideálne v plechovej nádobke. Použiť ho môžete nielen na hygienu, ale aj možné pranie. Na internete si určite vyhľadajte aj pojem „cestovateľský uterák". Materiál týchto minimalisticky balených uterákov schne extrémne rýchlo a dajú sa použiť aj ako deka na pláž či piknik.

Praktické veci na cesty

Foto: Getty Images Hungary

Telefón môžete nabíjať z powerbanku aj na tých najodľahlejších miestach.

Mobilný telefón s kvalitným integrovaným fotoaparátom ušetrí ďalšie miesto počas cestovania a je aj vašou navigáciou. Miestom, kde rezervujete lístky či ubytovanie, hľadáte informácie či trávite voľný čas na sociálnych sieťach. Určite si preto zadovážte powerbank na dobitie a nabíjajte mobil aj powerbank vždy, keď je to možné. Na cesty sa hodí aj niekoľko drobností, ako je skladateľná fľaša, štuple do uší, maska na spanie či nafukovací vankúš okolo krku. Nezabúdajte na základné lieky, no netreba to preháňať. Jeden blister ibuprofénu alebo acylpyrínu, čierne uhlie na trávenie, liek proti morskej chorobe či nevoľnosti a náplasť na otlaky postačujú. Napokon lieky, podobne ako drogériu i oblečenie, kúpite kdekoľvek na svete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET