Bleskurýchle dobroty zo sliviek

Jedným z istých signálov blížiaceho sa jesene je, že trhy ponúkajú nekonečné množstvo sliviek. Vďaka šľachtiteľom z Ameriky a Ďalekého východu je dnes už veľa rôznych farebných odrôd, no popolavomodrá domáca slivka je tá pravá, z ktorej sa dá vyrobiť takmer čokoľvek: džús, džem, na kyslo, prívarok, prílohy, sladkosti... A, samozrejme, pálenka, ale teraz vám dávame nápady na koláče.

Foto: Shutterstock


Zákusky zo sliviek a kyslej smotany

Foto: Tutirecept.hu

Múku, margarín, prášok do pečiva, vajce a práškový cukor vymiesime na cesto, jednu tretinu dáme do chladničky a zvyšok do mrazničky. Medzitým pripravíme krém. Z bielkov vyšľaháme tuhú penu. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a pudingový prášok a uvaríme z neho puding, do ktorého ešte za horúca pridáme na tvrdo vyšľahanú penu z vaječných bielkov. Keď trochu vychladne, vmiešame kyslú smotanu a nakrájané slivky. Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pridáme krém, potom cesto vyberieme z mrazničky a nastrúhame ho na vrch krému. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Slivkový koláč s penou

Foto: mindmegette.hu

Do misy preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, soľ, kryštálový cukor, mäkké maslo a vanilkový cukor. Rozmrvíme, pridáme vajce, citrónovú kôru a šťavu a kyslú smotanu. Dôkladne premiešame a dáme odležať do chladničky. Slivky umyjeme, zbavíme jadierok a prekrojíme na polovicu. Vyvaľkané cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme krupicou a poukladáme slivky rezom nahor. Posypeme cukrom zmiešaným so škoricou. Bielky s práškovým cukrom a citrónovou šťavou vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý potom poukladáme na slivky. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Obrátený slivkový koláč

Foto: Streetkitchen.hu

Múku zmiešame so soľou, práškom do pečiva a škoricou. Cukor vymiešame s vajcom a vanilkovým cukrom do peny. Obe zmesi zmiešame, pridáme maslo a mlieko. Slivky vykôstkujeme, nakrájame a posypeme škoricou. Skaramelizujeme cukor, ktorý rovnomerne rozložíme na dno plechu. Posypeme slivkami, potom zalejeme cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre. Podávame vychladnutý, otočený hore dnom.

Krémový slivkový koláč

Foto: Nosalty.hu

Múku zmiešame s práškom do pečiva a cukrom a nakoniec do nej rozdrobíme maslo. Pridáme vaječný žĺtok a kyslú smotanu. Zmiešame, vyvaľkáme a vložíme do pekáča tak, aby cesto malo okraj. Posypeme krupicou, navrch poukladáme rozpolené slivky reznou stranou nahor. Posypeme škoricou, na záver opäť posypeme krupicou. Bielky vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. V miske vymiešame žĺtky s pudingovým práškom a pridáme kyslú smotanu. Do pudingovej zmesi opatrne pridáme vyšľahané bielka. Hmotu vylejeme na slivku a uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre.

Makovo-slivkové rezy

Foto: Topreceptek.hu

Múku, mak, kryštálový cukor a prášok do pečiva dáme do misky a dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu škorice. Mlieko, olej a vajcia zmiešame, pridáme k suchým surovinám a vypracujeme na jednotnú hmotu. Hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Posypeme na vrch cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry.

AMI MÉG ÉRDEKELHET