Niekoľko videoreceptov od špičkového triatlonistu

Ak žijete zdravší životný štýl, určite sa hýbete, robíte si výlety pre dôležitú psychohygienu a zdravšie sa stravujete. Vianoce však v strave urobia škrt cez rozpočet asi každému a nepriaznivé počasie týchto Vianoc k chudnutiu práve nepomohlo. Ak hľadáte odľahčenie svojej stravy po Vianociach, inšpirujte sa zopár receptami špičkového triatlonistu Jana Frodena.

Foto: Allianz

Dostať sa na správnu koľaj zdravších jedál je po Vianociach, pri množstve zvyškov tradičnej kuchyne, naozaj ťažké. No s Novým rokom prichádzajú aj tradičné predsavzatia na chudnutie a ak vám nenapadá, čo zdravé a výživné si uvariť, najmä ak ste aktívni, tu je niekoľko rád od nemeckého triatlonistu, Ironmana a legendy plávania, bicyklovania a behu – Jana Frodena:

Raňajky: rýchla ovsená kaša

www.youtube.com

Porridge – Jans schnelles Lieblingsfrühstück

Ovsená kaša sú tie najlepšie raňajky. Dodajú vám množstvo stabilne dodávanej energie, vlákninu, množstvo vitamínov a minimum tuku. Jan Frodeno odporúča do nich pridať lyžičku kokosového tuku a túto kombináciu zaliať horúcou vodou. K tomu pridá med, zohriate mrazené bobuľové ovocie, nakrájané mandle a trochu škorice. Na záver trochu mandľového alebo obyčajného mlieka a tie najzdravšie rýchle raňajky máte na stole.

Desiata: variácia na Bocadillo de Tortilla

www.youtube.com

Jan Frodenos Variation von “Bocadillo de Tortilla”

Keďže Jan Frodeno žije v Girone neďaleko Barcelony, ako dopoludňajší snack či dobré jedlo po tréningu odporúča jeho zdravšiu variáciu na typický sendvič bocadillo de tortilla. Jedno rozšľahané vajce dajte na olivový olej na panvici, pridajte naň niekoľko plátkov syra. Na bežný či celozrnný chlieb dajte niekoľko kvapiek oleja, rozotrite avokádo, osoľte a okoreňte ho a navrch dajte syrovú omeletu. Druhým krajcom sendvič prikryte a máte zdravé a pritom veľmi výživné rýchle jedlo – aj na cesty.

Obed či večera: rýchla quinoa s vajcom 

www.youtube.com

Schnell und gesund - Quinoa mit Ei

Po návrate z tréningu či výletu, v čase obeda či večere, je často málo času na rýchle varenie. Aby ste nesiahli po fast-foode, je tu alternatíva. Quinoa je rastlina, ktorú môžete využiť na mnoho spôsobov namiesto ryže či kuskusu. Varí sa asi len 15 minút podobne ako ryža (1 hrnček quinoy na 2 hrnčeky vody). Je bez lepku, vhodná pre celiatikov a je označovaná za superpotravinu. To preto, že jej obrovský obsah vitamínov a minerálov sekunduje zdravému srdcu, kostiam, chudokrvnosti, podporuje trávenie, zdravé vlasy a kožu a má v sebe veľa proteínov. Uvarenú quinou môžete proteínovo podporiť dvomi vajcami na panvici s horúcim olejom. Potom už stačí pridať trochu oregana a spolu so zeleninou, akú doma nájdete, vložiť do rúry. Prípadne si pripravte mrazený zeleninový mix na troche olivového oleja a zmiešajte všetko dokopy. Na záver posypte jedlo postrúhaným parmezánom.

Po tréningu: Smoothie

www.youtube.com

Lieblings-Smoothie nach dem Training

Na to, aby sa unavené svaly po tréningu rýchlo regenerovali, je najvhodnejšie do 20 minút dodať telu výživovú vzpruhu a smoothie dodá všetko potrebné s bonusom rýchleho strávenia. Jan odporúča svoje smoothie, ktoré sa skladá z mrazených banánov (jednoducho banány nakrájajte na kúsky a odložte do mrazničky), arašidového masla, mlieka (Jan odporúča rastlinné alternatívy mlieka) a kvalitný proteín v prášku. Začnite mliekom, aby sa všetko v mixéri ľahko pomiešalo. Ako Jan hovorí, každé smoothie nemusí byť zelené, aby bolo zdravé a ak máte chuť na sladké, mrazené banány pomôžu sladkosti a kakaový proteín pomôže k pocitu, že ste si dnes už dali svoju porciu čokolády.

AMI MÉG ÉRDEKELHET