Kaňony, pre ktoré sa oplatí navštíviť slovensko-poľské pohraničie

Poľsko možno máte spojené skôr s rovinatou poľnohospodárskou pôdou než hlbokými kaňonmi, no v tejto rozľahlej krajine nájdete aj miesta, kde si rieky prerezali cestu cez skalnaté podložie, aby vytvorili dychberúce prírodné útvary.

Foto: Visit Malopolska

Stačí, aby ste sa vybrali kúsok za slovensko-poľské pohraničie a spoznáte zas o niečo inú prírodu ako u nás. Pozdĺž slovenského pohraničia ponúka Poľsko zaujímavé miesta, ktoré môžu byť cieľ výletu alebo príjemne chladivá a osviežujúca zastávka počas cesty horúcim letom. Toto sú štyri vybrané kaňony, ktoré odporúčame navštíviť:

Kaňon Rieky Narew, Bielovežský národný park

Foto: Bialowieza.net.pl

Bielovežský národný park, ležiaci na hraniciach Poľska a Bieloruska, je domovom posledného pôvodného európskeho pralesa. Vo vnútri tohto národného parku môžete nájsť nádherný kaňon rieky Narew. Táto čarovná rieka sa vyznačuje prudkými brehmi a meandrujúcimi zákrutami. Kaňon je obklopený nádhernými lesmi, ktoré sú domovom pre mnoho druhov divokej zveri a vzácnych vtákov. Odporúčame si prenajať kanoe, vyzbrojiť sa repelentom a vychutnať si scenériu priamo z vody. Alebo sa po brehu tejto rieky, prameniacej v Bielorusku a ťahajúcej sa takmer 450 km Poľskom až do Visly, môžete vydať ako turista a prírodu si vychutnať z pevnej zeme.

Kaňon na Dunajci, Pieniny

Foto: Visit Malopolska

Dunajecký kaňon, rozprestierajúci sa na hranici medzi Poľskom a Slovenskom, je jedným z najznámejších a najnavštevovanejších kaňonov v Poľsku. Tento kaňon je vytvorený riekou Dunajec, ktorá sa vlní medzi strmými vápencovými skalami. Jazda na tradičných drevených pltiach po rieke je tu najpopulárnejšou aktivitou pre turistov. Z lode kormidlovanej goralom v kroji budete mať možnosť obdivovať vysoké skalné útesy, zelené lúky a divokú prírodu, ktorá vás obklopuje. Tu nájdete aj známy hrad Niedzica, ktorý stojí na brehu rieky a dodáva miestu ešte viac histórie a kúzla.

Kaňon rieky Prądnik, Ojcowski národný park

Foto: Visit Malopolska

Ojcowski národný park, nachádzajúci sa v blízkosti Krakova, je jedným z najmenších národných parkov v Poľsku, ale to neznamená, že je menej pôsobivý. V jeho útrobách sa skrýva nádherný kaňon rieky Prądnik, ktorý je obklopený vápencovými útesmi a priesmykmi. Tento kaňon je plný malých jaskýň, ktoré môžete objaviť. Môžete sa prechádzať po jednej z mnohých turistických trás a vychutnávať si krásu tejto scenérie neďaleko slovenských hraníc.

Kaňon potoka Kościelski, Západné Tatry

Foto: Visit Malopolska

Ak sa chcete vybrať do kaňonu "slovenským” turistickým štýlom, skúste dolinu Kościeliska. Zavedie vás tam cesta cez Oravu smerom do Zakopaného, kde v obci Kiry s trochou šťastia nájdete parkovanie na túry z tohto populárneho miesta. Hlboký kaňon vyhĺbil Koscielski potok a vy sa môžete vydať na nenáročnú túru, resp. prechádzku asi 9 km dlhou dolinou. Pred sebou pritom budete mať najvyšší vrch Západných Tatier, Bystrú, z opačnej strany a na druhej strane tejto hory je už naše Podbanské.

AMI MÉG ÉRDEKELHET