Trendové destinácie roka 2021 podľa Lonely Planet

Zdá sa, že po skončení koronakrízy čakajú na turizmus veľmi dobré časy. Podľa všetkých prieskumov si ľudia počas pandémie ešte viac uvedomili, aké vzácne je vidieť našu planétu a že chcú spoznávať a objavovať svet. Tretina až polovica opýtaných chce dokonca cestovať viac než pred koronakrízou. A kam to bude? Prestížny portál Lonely Planet zostavil zoznam najtrendovejších destinácií na najbližší rok.

Foto: Getty Images Hungary


Great Smoky Mountains

Foto: Getty Images Hungary

Aj v Spojených štátoch bude tento rok u mnohých panovať neistota nad vycestovaním do zahraničia. Prirodzenou voľbou ľudí je preto cestovať autom, nie lietadlom. Ľudia zároveň hľadajú nepreplnené miesta v prírode, kde sa dá kempovať, kajakovať či chodiť na túry. V Severnej Karolíne a Tennessee sa v Apalačských vrchoch nachádza Národný park Great Smoky Mountains. Veľké dymiace hory dostali svoje meno podľa hmly, ktorá sa na horách drží a z údolí vychádza pripomínajúc dym. Na rozlohe pol milióna hektárov tu uprostred nádhernej divokej prírody nájdete 15 vrchov s výškou nad 1 800 metrov. Ročne tento národný park navštívi až 10 miliónov návštevníkov, pričom sú na zozname mnohých cestovateľských plánov aj tento rok.

Južná Kórea

Foto: Pixabay

Kórejská kultúra sa vo svete dostáva do popredia. Od oceneného filmu Parazit po čoraz populárnejší kórejský pop, ľudia začínajú byť posadnutí Južnou Kóreou. A mnoho z nich láka krajinu priamo navštíviť. Aj preto je na zozname tohtoročných trendových destinácií. Konkrétne sa naň dostalo hlavné mesto Soul. Toto kultúrne centrum spája rýchly moderný život a pokojnú úctu k tradíciám, pričom jedno funguje v harmónii s druhým.

Las Vegas

Foto: Unsplash

Fanúšikovia urbánnej turistiky nemajú na zozname len Soul. Hneď po uvoľnení opatrení sa v prvom štvrťroku 2021 mesto hriechu dostalo v počte rezervácií na prvé miesto. Hoci viac než polovica ľudí preferuje národný park nad zábavným parkom, medzi populárnymi miestami zostali aj zábavné parky Disneyland v Orlande na Floride a Universal Studios v Los Angeles v Kalifornii.

Maldivy

Foto: Pexels

Luxusné, exotické a neodolateľné. Také sú Maldivy. Tieto ostrovy v Indickom oceáne si držia populárne predné priečky vo všetkých prehľadoch obľúbených destinácií na tento rok. Maldivy sa stali symbolom úteku od roku plného obmedzení a negatív. Na tomto mieste jednoducho musíte vypnúť a ich osamotenosť a nádherné prostredie nad aj pod vodou dávajú zabudnúť všetkým oddychuchtivým návštevníkom.

Mexiko

Foto: Unsplash

Teplá voda a pieskové pláže sú prvoradými požiadavkami ľudí, ktorí po lockdownoch a karanténach chcú vyraziť dobiť si baterky. Mexiko ponúka oboje. Rezervácie na jeho pláže vyleteli v prvom štvrťroku 2021 o 113 % v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka. Medzi často skloňované destinácie sa dostali Cancún, Cozumel, Playa del Carmen či Tulum na Yucatánskom polostrove, alebo na západnom pobreží Los Cabos či Puerto Vallarta.

Taliansko

Foto: Getty Images Hungary

Spomedzi európskych destinácií sa tento rok medzi tie trendové dostalo Taliansko. Krajina, ktorá si svoje najhoršie chvíle prežila počas prvej vlny pandémie, ustála následné vlny v relatívnom pokoji a najmä jej južné časti zaznamenávajú dvoj- až trojnásobný záujem o rezervácie oproti minulému roku. Okrem Ischie a Neapolského zálivu si svoju popularitu udržuje aj samotný juh s ostrovom Sicília. Dobrá kuchyňa, pohodový život a blízkosť k zvyšku Európy robí z Talianska tohtoročný hit starého kontinentu. Zdá sa, že sladké ničnerobenie či „dolce far niente" vyhovuje mnohým ľuďom, ktorí hľadajú únik od covid opatrení za posledných 365 dní.

AMI MÉG ÉRDEKELHET