Ženy, ktoré dosiahli cestovateľské prvenstvá

Predstavíme Vám tri legendárne dámy - cestovateľky, ktoré prekročili nie len nespočetné skutočné, ale aj veľa pomyselných hraníc.

Foto: Getty Images Hungary


Priekopnícka pilotka

Foto: Getty Images Hungary

Amelia Earhart

Každému ako prvé napadne jej meno, keď sa hovorí o cestovateľkách, k čomu, žiaľ, prispieva aj jej tragický osud. Amelia si na cestovanie zvykla už ako dieťa: jej otec pracoval v niekoľkých železničných spoločnostiach, preto sa rodina viackrát sťahovala v rámci Spojených štátov. Ku koncu prvej svetovej vojny pracovala Amelia Earhart ako pomocná ošetrovateľka Červeného kríža v jednej vojenskej nemocnici v Toronte. Rozhovory s vojakmi, vracajúcimi sa z frontu, vzbudili jej záujem o lietanie a tak v roku 1920, po svojej prvej ceste lietadlom, okamžite začala brať lekcie lietania. Bola prvou ženou, ktorá preletela Atlantický oceán, najprv ako cestujúca a o niekoľko rokov aj ako pilotka. Neskôr preletela Spojené štáty, ale ako prvá prekonala aj vzdialenosť Los Angeles - Mexiko. V roku 1937 sa

vydala na svoju poslednú cestu, ktorá mala byť cestou okolo sveta pred tým, než navždy skončí s lietaním. 2. júla 1937 však cestou na ostrov Howland zmizla, trosky jej lietadla sa dodnes nenašli.

Foto: Getty Images Hungary

Ako prvá na streche sveta

Foto: Getty Images Hungary

Junko Tabei

Japonka Junko Tabei nebola cestovateľkou v klasickom zmysle slova, je však celkom isté, že je legendou, bola totiž prvou ženou, ktorá zdolala Mount Everest. Junko Tabei sa narodila v roku 1939,ako jedno so siedmich detí rodiny, žijúcej v ťažkých podmienkach, a za cenu ťažkej práce sa dostala na strechu sveta. Po ukončení štúdia literatúry založila prvé ženské horolezecké združenie v Japonsku a v 70. rokoch sa začala vedome pripravovať na výstup na Mount Everest, ktorý napokon v roku 1975aj zdolala ako prvá žena v histórii. Tu sa však nezastavila, splnila ja výzvu Seven Summits (sedem vrcholov), teda zdolala najvyšší vrchol každého zo siedmych kontinentov a v 76 krajinách pokorila vždy ďalší a ďalší vrchol, dokážuc tak, že pre ženy nie je nič nemožné.

Foto: Getty Images Hungary

Tá, ktorá bola všade

Foto: Getty Images Hungary

Cassandra De Pecol

Cassandra, ktorá sa narodila v roku 1989, dosiahla zvláštny rekord: do svojich 27 rokov navštívila všetky suverénne štáty na Zemi, navyše je najmladšou ženou, ktorej sa to najrýchlejšie podarilo. Dievča z Connecticutu sa s domovom rozlúčilo v roku 2015 s cieľom precestovať celý svet ako vyslankyňa dobrej vôle. O osemnásť mesiacov a 26 dní neskôr mala v pase pečiatku všetkých štátov sveta (odvtedy ďalšia, ešte mladšia Američanka, Taylor Demonbreun, jej rekord prekonala). Cesta sa konala pod záštitou sponzorov, keďže musela nastúpiť na lietadlo 250 krát, aby splnila svoj cieľ. Podľa jej vlastného priznania to bolo viac, ako len dosiahnutie rekordu: dôležitejšie bolo, aby dokázala prekonať samu seba, aby videla čo najviac zo sveta, aby spoznala kultúru iných národov a by ukázala, že vo vojenských pásmach popri nenávisti existuje aj dobro.

Foto: Getty Images Hungary

AMI MÉG ÉRDEKELHET