A világ leginkább turbulenciaveszélyes repülőútjai között találunk két európait is

A legkevésbé zökkenőmentes utazások.

egy repülőgép repül a viharban

A turbulencia sokak számára a repülés legfélelmetesebb része. A jelenség meglepően gyakran előfordul, és utasként nagyon riasztó lehet, pedig a modern kereskedelmi repülőgépekre valójában nagyon kevés veszélyt jelent, és a legtöbb sérülés akkor következik be, amikor az emberek – szabálytalanul – nincsenek bekötve. Na de mekkora a valószínűsége annak, hogy a következő repülőutadon súlyos turbulenciával találkozol, és melyik útvonalakon van erre a legnagyobb esély? Válaszolunk a legfontosabb kérdésekre.

Fotó: Shutterstock

A turbulenciát az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat olyan jelenségként határozza meg, amelyet a levegő hirtelen, szabálytalan mozgása okoz, és ami erőteljesen és váratlanul mozgatja a repülőgépet. Bár a legtöbb utazó találkozott már enyhe rázkódással valamelyik gépen, a súlyos turbulencialényegesen ritkább. Ahogy az Independent megjegyzi, egyes adatok szerint csak minden ötvenezredik járaton fordul elő veszélyesen erős turbulencia.

Fotó: Shutterstock

A lehető legzökkenőmentesebb repülési élmény érdekében legközelebb, ha teheted, a repülőgép szárnyaihoz közel, a gép közepén foglalj helyet. Ezáltal mindenkinél közelebb kerülsz majd a repülőgép tömegközéppontjához, így pedig kisebb valószínűséggel hatnak majd rád a váratlan széllökések. B-opcióként pedig ülj a gép elejére: ez még mindig sokkal jobb, mint ha hátul utaznál, mert a repülőgép hátulját sokkal erősebb külső hatások érik turbulencia esetén.

Ha pedig hirtelen légörvénybe kerül a géped, a legjobb, amit tehetsz, az az, hogy bekapcsolod a biztonsági övedet, mert így szinte biztosan elkerülöd majd az esetleges sérüléseket.

Szerencsére létezik egy jó platform, ha előre tájékozódnál a turbulencia esélyéről a következő járatodon: a Turbli nevű turbulencia-előrejelző weboldal nagyjából 150000 útvonal adatait elemezte, a számok alapján pedig rangsorolták 2023 legturbulensebb utazásait.

Fotó: Shutterstock

A felmérés alapján a legrázósabb útvonalnak a chilei Santiago repülőtér és a bolíviai Viru Viru nemzetközi repülőtér közötti, 1900 kilométeres utazás számít. A második helyen a kazah Almatit és a kirgiz Biskeket összekötő útvonal végzett.

A 2023-as listára két európai repülőút is felkerült: Milánó és Genf között utazva nagy eséllyel futhatunk bele egy erősebb turbulenciába, és egy Milánó és Zürich közti utazás sem biztos, hogy zökkenőmentes lesz.

​A teljes lista:

  1. Santiago, Chile (SCL) – Santa Cruz, Bolívia (VVI)
  2. Almati, Kazahsztán (ALA) – Biskek, Kirgizisztán (FRU)
  3. Lanzhou, Kína (LHW) – Chengdu, Kína (CTU)
  4. Chubu Centrair Nagoja, Japán (NGO) – Szendai, Japán (SDJ)
  5. Milánó, Olaszország (MXP) – Genf, Svájc (GVA)
  6. Lanzhou, Kína (LHW) – Xianyang, Kína (XIY)
  7. Oszaka, Japán (KIX) – Szendai, Japán (SDJ)
  8. Xianyang, Kína (XIY) – Chengdu, Kína (CTU)
  9. Xianyang, Kína (XIY) – Chongqing, Kína (CKG)
  10. Milánó, Olaszország (MXP) – Zürich, Svájc (ZRH)
AMI MÉG ÉRDEKELHET