Rettentő félelmetesek, mégis a turisták fő látványosságai

Veijo Ronkkonen (1942-2010) szoborparkja Finnországban

A nyaralás általában a kikapcsolódásról és a szép látnivalókról szól, az alábbi öt látványosság azonban nem az esztétikuma miatt hagy maradandó nyomot a turistákban.


Babák szigete – Mexikó 

A mexikói La Isla de la Muñecasa világ egyik legijesztőbb helye. A fordítás szerint neve a „halott babák szigetét” jelenti, de a története azért nem ilyen borzasztó.

A sziget tulajdonosa az 1940-es években kezdett el babákat akasztani a fákra – állítólag azért, hogy elűzze a gonosz szellemeket. A szelleműzési próbálkozásával viszont akarva-akaratlanul egy olyan helyet teremtett, ami még a démonok számára is túl ijesztőnek tűnhet.

Sedleci osszárium – Csehország

Prágától keletre, Csehország közepén található Sedleci osszárium kétségkívül a világ egyik legfurcsább temetője. A római katolikus kápolnában és csontházban nem mindennapi látvány fogadja a látogatókat: az osszárium több mint 40 ezer csontvázat tartalmaz, melyek „művészi elrendezésben” sorakoznak az épületben. Eredete az 1400-as évekre nyúlik vissza, amikor a pestisjárvány és a huszita háborúk miatt több ezer embert temettek el itt.

A 18. században a rekonstrukciós munkálatok során arra kérték fel az építészt, hogy „szépen” rendezze el a csonthalmokat, így lett például a csontokból álló csillár, és a koponyákkal szegélyezett boltív.

Ez is érdekelhet: Autóutak, amelyeket a félősek jobb, ha kihagynak

Haw Par Villa – Szingapúr 

A szingapúri Haw Par Villa konkrétan a Disneyland ellentéte. A parkban alapvetően a kínai mitológiával ismerkedhetünk meg a több mint ezer szobornak és megannyi installációnak köszönhetően. Bár ezek alapján megkérdőjelezhetnénk ijesztőségét, ám a park egyik legfőbb látványosságának a „Pokol tíz udvara” nevű részleg számít.

Ezen a területen ugyanis mindent megtalálhatunk, ami a halállal és az alvilággal kapcsolatos.

A Condé Nast Traveler szerint a részleg létrehozásának az volt a célja, hogy „erkölcsre tanítsa" a kisgyerekeket, így például bemutatja, milyen bűnökért milyen büntetések jártak: az embereket a „könyvekkel való visszaélés” miatt kettéfűrészelték, a „vizsgákon való csalásért” feldarabolják, a „túlzott kamatozású pénzkölcsönzés” miatt pedig késhegyre dobálták.

Aokigahara erdő – Japán 

A Fudzsi lábánál elhelyezkedő, első látásra ártalmatlannak tűnő erdő valójában Japán egyik legijesztőbb úti célja, melyet a helyiek „öngyilkos erdőnek” neveznek, mivel rengetegen végeznek saját életükkel ott.

Néhányan a tragikus jelenséget a japán mitológiára vezetik vissza, miszerint az egész erdőt démonok járják, mások viszont az erdő sűrűségét okolják, mondván a fák minden hangot felfognak. Az Aokigahara kétségkívül a világ egyik legijesztőbb helyének számít, a látogatók emiatt gyakran színes szalagokkal és madzagokkal jelölik saját útjukat a labirintusszerű ösvényeken, melyeket az itt-ott elhagyott tárgyak, ruhák csak még inkább kísértetiessé tesznek.

Veijo Rönkkönen szoborpark – Finnország 

Veijo Rönkkönen Finnország egyik leghíresebb kortárs népművésze volt, aki nem szerette nyilvános helyeken bemutatni alkotásait, ehelyett azonkat leginkább hátsó kertjében tárolta, kialakítva ezzel nagyjából 500 szoborból saját kis szoborkertjét.

A legnagyobb kiállítás a területen nagyjából 200, tekergő jóga pózokat megjelenítő szoborból áll. Furcsa arckifejezéseik ellenére nem ezek az alkotások a legnyugtalanítóbbak a kertben. Rönkönnen gyűjteményében hátborzongató művek sora található, a bokrok mögött megbújó apácától kezdve a csuklyás kísérteten át a gyanúsan nagy lelkesedéssel köszöntő erdőjáró párosig.

AMI MÉG ÉRDEKELHET