Milyen üdítőt vitt magával Tutanhamon a másvilági utazására?

Bár a kólagyártók biztosan örülnének neki, de ennél valami klasszikusabbat választott a fáraó.

Fotó: Shutterstock

Howard Carter brit régész 100 évvel ezelőtt, 1922 novemberében talált rá az ősi Egyiptom máig leggazdagabb régészeti leletére, a Tutanhamon fáraó múmiáját 3300 éven át nyugalomban őrző sziklasírra. A kutatók több mint 5000 emléket hoztak felszínre, melynek javát a kairói Egyiptomi Múzeum őrzi - kivéve, amiket elloptak, és például Amerikába vittek. Néhány érdekességet gyűjtöttünk össze a fáraóval és megtalálásával kapcsolatban.

Fotó: Shutterstock

Energetikai korszerűsítés helyett inkább Tutanhamonra ment el a pénz

Highclere-kastély

A kutatás mecénása, George Herbert Lord Carnarvon dúsgazdag angol arisztokrata volt, akinek vidéki kastélyát a Downton Abbey sorozatból ismerhette meg a nagyközöség. Egyiptom-szenvedélyéről a Highclere-kastélyban látható kiállítás.

Kensingtoni rajzleckék

Howard Carter Kensingtonban látta meg a napvilágot. Apja festő volt, az ő egyik gazdag megrendelőjének otthonában látott először ókori egyiptomi műtárgyakat, ami felkeltette az érdeklődését. 17 évesen már a British Museum megbízásából utazott Egyiptomba.

Ellopott műkincsek

A legújabb kutatások alapján néhány amerikai múzeum (Metropolitan, Brooklyn) által őrzött műtárgyról kiderült, hogy Tutanhamonhoz köthető, és felmerült a gyanú, hogy a felfedezők az egyiptomi hatóságok elől csempészték ki a kincseket a sírkamrából.

www.youtube.com

Tutankhamun's Treasures (Full Episode) | Lost Treasures of Egypt

Vörösborozás a túlvilágon

A sírkamra kincsei mind a mai napig szolgálnak új információkkal. A British Museumban végzett kutatások alapján a fáraó mellé helyezett kancsókba valószínűleg vörösbort töltöttek – hogy a túlvilágon se szomjazzon az uralkodó.

Kaland a Szépművészetiben

Az ókori egyiptomi kultúrát és a fáraók temetkezési szokásait bemutató gazdag állandó kiállítás látható a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol egy családi társasjáték segítségével is felfedezhetjük az antik kincseket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET